autisme

Almeloër succesvol met voetbalschool voor kinderen met autisme

Hij geeft voetbaltraining aan kinderen met autisme of een andere beperking. Peter van Meerten uit Almelo bedacht zich geen moment toen hij van een moeder hoorde dat haar autistische kind niet mocht voetballen bij een reguliere club. Hij nodigde het kind uit voor een voetbaltraining met zijn vriendjes en dat was het begin van een groot succes.
Inmiddels speelt Van Meerten wekelijks met 400 kinderen uit Overijssel een potje voetbal: "Ik geef training in Haaksbergen, Losser, Hengelo, Almelo en Enschede", vertelt de voetbalcoach. "Alle kinderen in mijn teams hebben een vorm van autisme, ADD, ADHD of een andere beperking. Iedereen is welkom en de leeftijd maakt niet uit."
Ik vind het fijn om met kinderen te voetballen die hetzelfde zijn.
10-jarige Jayden

Geen G-team

In 2014 begon Peter zijn voetbalschool voor passend voetbal. Volgens hem is het een uniek concept in Nederland. In de sport bestaan ook de zogenaamde G-teams. Teams voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, maar volgens de Almeloër is er een verschil met het passend voetbal. "Je ziet dat kinderen in mijn teams eigenlijk wel door kunnen stromen naar het reguliere voetbal, maar echt wat handvatten nodig hebben om die stap te maken."
"Ook hebben kinderen met een vorm van autisme veel last van prikkels en daarom is het G-voetbal voor die kinderen niet altijd geschikt."

Regulier voetbal

Het doel van de Almelose voetbaltrainer is om de kinderen uiteindelijk door te laten stromen naar het reguliere voetbal. "Maar lukt dat niet, dan wil ik een vangnet zijn voor de kinderen die wel graag willen voetballen en ook graag wedstrijdjes willen spelen."
Peter van Meerten over zijn doel met de voetbalschool voor kinderen met autisme.

Jayden

Eén van die kinderen is Jayden de Haas. Tijdens zijn training op maandagmiddag bij AVC Heracles bloeit hij op. "Ik vind het fijn om met kinderen te voetballen die hetzelfde zijn. Peter kan ook heel goed omgaan met kinderen met autisme."
Jayden de Haas heeft autisme en speelt passend voetbal.
Ook de vader van Jayden is positief. "Bij andere trainers worden de kinderen vaak verplicht om mee te doen en die verplichting is hier niet. Peter heeft alle begrip voor de kinderen en geeft ze de ruimte die ze nodig hebben. Als iemand moe of boos is, mag hij of zij even rustig aan de kant zitten."
Peter van Meerten met zijn pupillen bij AVC Heracles.
Peter van Meerten met zijn pupillen bij AVC Heracles. © RTV Oost/Fieke van den Esschert
Peter is niet speciaal opgeleid om deze kinderen te trainen, maar haalt zijn kennis uit zijn militaire loopbaan. "Ik denk dat mijn ervaring komt doordat ik 32 jaar bij de Koninklijke Marechaussee heb gewerkt. Daar zijn structuur, discipline en groepsdynamiek de toverwoorden. Ik heb ontzettend veel mensenkennis opgedaan en dat pas ik hier toe", aldus de voetbalcoach.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.