Regio Almelo

Schietpartij bij metaalbedrijf Vriezenveen draaide om ruim 150.000 euro

Het busje dat geleend werd door de Deventenaar zit vol kogelgaten
Het busje dat geleend werd door de Deventenaar zit vol kogelgaten © beeldbewerking RTV Oost
De wild-westschietpartij tussen twee broers afgelopen december bij een metaalbedrijf in Vriezenveen was het uitvloeisel van een hoogopgelopen zakelijk geschil. Dat bleek vandaag bij een korte rechtszitting. Een van de broers, uit Deventer, wilde ruim 150.000 euro zien van de eigenaar van het bedrijf. De broer van de Deventenaar werkte bij het metaalrecyclingbedrijf.
Het zakelijk geschil begon volgens het OM ongeveer een jaar eerder. Toen brak er brand uit in het metaalbedrijf. Er ontstond schade aan machines die gefinancierd waren door de Deventenaar. Er werd een schadebedrag uitgekeerd, maar de Deventenaar nam er geen genoegen mee. Hij wilde meer.

Afpersing

Volgens justitie is hij meerdere malen bij het bedrijf geweest om het geld te krijgen, daarbij zou hij ook hebben gedreigd. Ook afgelopen december was hij naar het bedrijf gereden. Hij had het busje van iemand anders mee en een vuurwapen.
Bij het bedrijf trof hij de eigenaar niet. Hij reed weg, maar zag vervolgens wel de auto van de eigenaar staan en keerde om. Hij vroeg zijn bijrijder om een foto van die auto te maken. Op dat moment werd het busje beschoten door zijn broer, die bij het bedrijf werkzaam was. De bijrijder viel vervolgens uit het busje. 

Meerdere schoten

"Ik ben toen weer omgekeerd om mijn bijrijder op te halen", zegt de Deventenaar, "maar toen werden we weer beschoten." Vervolgens is hij nóg een keer langs het bedrijf gereden en heeft daarbij zelf ook geschoten. "Zo'n vier of vijf keer."
Hoe vaak er precies heen en weer is geschoten, is niet duidelijk. "Wel iets meer dan vijf keer", zegt een rechercheur die bij de rechtszaak aanwezig was. Wonderwel raakte er niemand gewond. De hele schietpartij is gefilmd met bewakingscamera's en een dash-cam.

Noodweer

De advocaat van de Deventenaar wilde dat zijn cliënt op vrije voeten zou komen. "Zijn broer heeft als eerste geschoten. Het leven van mijn cliënt was in gevaar, dus hij kan een beroep doen op noodweer."
De rechtbank ging daar vandaag niet in mee. De Deventenaar blijft vast. Zijn broer zit overigens ook nog steeds in voorarrest. Wanneer het eindproces gaat dienen is nog onduidelijk. In de tussentijd worden er zes getuigen gehoord bij een onderzoeksrechter.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.