eikenprocessierups

Kampen zet koolmezen in bij de strijd tegen eikenprocessierups

De gemeente Kampen zet koolmezen in om de eikenprocessierups te bestrijden. Het gaat om een proef die van start gaat in 's-Heerenbroek. De vogels eten veel rupsen, ook de eikenprocessierups. Om de koolmezen te lokken hebben leerlingen van het Ichtus college in Kampen speciale nestkasten gemaakt.
De nestkasten zijn vandaag opgehangen aan de Veecaterweg in s'-Heerenbroek. Daar staan tientallen eiken, bomen waar jaarlijks veel eikenprocessierupsennesten in zitten.
Reguliere bestrijdingsmethodes, zoals het inzetten van kleine aaltjes die de rupsen opeten, of het wegzuigen van de beestjes met behulp van speciale stofzuigers zijn duur en arbeidsintensief.

Goedkope bestrijdingsmethode

Reden dat gemeenten naarstig op zoek zijn naar goedkope, effectieve en natuurvriendelijke bestrijdingsmethodes. "We zijn jaarlijks enkele tienduizenden euro's kwijt aan de bestrijding van de eikenprocessierups", zegt wethouder Jan Peter Van der Sluis. "Als de inzet van koolmezen succesvol blijkt, dan is dat een goedkoop en natuurvriendelijk alternatief."
Leerlingen van het Ichtus college hebben nestkasten gemaakt
Leerlingen van het Ichtus college hebben nestkasten gemaakt © RTV Oost
De overlast van de eikenprocessierups groeit. In veel gemeenten komen jaarlijks klachten binnen over jeuk en irritatie aan ogen en luchtwegen. De overlast wordt veroorzaakt door de brandharen die het dier in mei en juni verliest. 
"We hopen met de inzet van de koolmezen de overlast te verminderen. Maar het zal niet genoeg zijn, het blijft noodzakelijk om ook de andere bestrijdingsmethodes toe te passen", aldus de wethouder.

Populair wapen

De mezen zijn een populair wapen in het gevecht tegen de overlast die de rupsen veroorzaken. Onder meer Almelo en Zwolle hingen ook al nestkasten op om kool- en pimpelmezen naar de eiken te lokken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.