nieuws

Onderzoekers luiden noodklok kanaal: doorgeroeste damwanden op tientallen plekken nog maar 1 mm dik

De situatie rond het kanaal Almelo-De Haandrik is nog veel slechter dan aanvankelijk werd verondersteld. Op tientallen plaatsen zijn de stalen damwanden dusdanig doorgeroest dat ze nog geen millimeter dik meer zijn en zo kunnen worden doorgeprikt. Dit schrijven de bouwkundig ingenieurs in een rapport dat in het bezit is van RTV Oost.
door Jan Colijn

Tijdens een bewonersbijeenkomst vorige week werd bekend dat er intussen al circa 120 huizen aan het kanaal schade hebben opgelopen. Naar aanleiding van alle publiciteit is dit aantal opgelopen naar een kleine 150. Dat meldt Douwe Bouma, voorzitter van de belangengroep Kant Nog Wal. 
Rapport voor ons bevestiging dat er van alles aan hand is met dit kanaal
Douwe Bouma, voorzitter van belangenorganisatie Kant Nog Wal
Een half jaar geleden waren dit nog zo’n 60 huizen, waarvan de bewoners kampen met verzakkingen, scheuren in muren en wateroverlast in kelders en tuinen.

Miljoenenschade

De problemen zijn vermoedelijk veroorzaakt door werkzaamheden aan het kanaal, tussen 2011 en 2014, om zwaardere scheepvaart mogelijk te maken. De schade dreigt in de miljoenen te lopen. De provincie Overijssel heeft al laten weten dat de bewoners hier niet de dupe van mogen worden.
Tijdens de bewonersbijeenkomst kwam de slechte staat van de damwanden al aan de orde, maar naar nu blijkt zijn de damwanden vrijwel geheel doorgerot.

Noodklok

Het gespecialiseerde bureau Beens Groep heeft recent in opdracht van de provincie een uitvoerig onderzoek afgerond naar de situatie rond het intussen veelbesproken kanaal. De Beens Groep nam in totaal drie trajecten onder de loep: rond Vriezenveen, Daarlerveen en Vroomshoop.
In het rapport – opgevraagd door RTV Oost – luiden de onderzoekers de noodklok. De damwanden moeten op zeer korte termijn worden versterkt, zo waarschuwen de onderzoekers.

'Aangetaste damwanden'

Behalve dat onverankerde betonnen damwandconstructies 'niet aan de gestelde eisen voldoen', valt vooral de belabberde situatie van de doorgeroeste damwanden op. "Op tientallen plaatsen is de stalen damwand zodanig aangetast dat met een stootijzer door de damwand heen geprikt kan worden. Dikte minder dan 1 millimeter", schrijven de onderzoekers.
Voorzitter Douwe Bouma van Kant Nog Wal laat in een reactie weten dat het rapport binnen de belangengroep in kleine kring bekend was: “Behalve dat we geschrokken zijn, is dit voor ons in de eerste plaats de bevestiging dat er van alles aan de hand is met dit kanaal.”

Problemen

De onderzoekers schrijven verder dat ze op alle drie trajecten op problemen zijn gestuit. "De bestaande damwandconstructies zijn in zeer slechte toestand. De kans op falen van het systeem op korte termijn is groot. Bij falen van het systeem kan persoonlijke, materiële en economische schade ontstaan", zo luidt hun voornaamste conclusie.
De drie trajecten langs het kanaal worden op korte termijn versterkt. Volgens een woordvoerster van de provincie Overijssel worden daartoe de bestaande damwanden vervangen. Bij Vriezenveen worden deze damwanden in mei geplaatst, bij Daarlerveen en Vroomshoop na de zomervakantie.

Verkeershinder

Tot die tijd mogen er geen auto’s door de bermen rijden of parkeren. De betrokken gemeenten nemen verkeersmaatregelen. Zo worden er in Daarlerveen en Vroomshoop naar verwachting eind april al speciale barriers geplaatst.

De ingenieursbureaus TNO en Deltares, die eerder reeds onderzoek deden naar de schade aan de huizen, houden de komende tijd nauwlettend in de gaten of de toekomstige werkzaamheden geen nieuwe schade veroorzaken aan de huizen. Vandaar dat reeds op korte termijn de huidige schade wordt geïnventariseerd. “Dit om extra schades tot een minimum te beperken”, aldus de provinciewoordvoerster.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.