Nijverdal

Ondernemers Nijverdal scherp op georganiseerde misdaad

Ondernemers uit Nijverdal kregen vanavond een voorlichting over georganiseerde criminaliteit. Want, zo zegt het parkmanagement van bedrijvenpark ’t Lochter, criminelen zien bedrijvenparken als een ideale omgeving voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De anonimiteit van bedrijven is voor criminelen een dekmantel.
Ook Herman Tibben, ondernemer in Nijverdal, heeft dit zelf zes jaar geleden ondervonden. Hij verhuurde een deel van zijn bedrijfspand aan huurders die een wietplantage begonnen. Als snel kreeg Tibben argwaan. "Het pand werd afgesloten en wij konden er niet meer in. Ook kwamen ze maar één keer in de twee a drie dagen langs en er werd een keer op zaterdagnacht een ventilator vervangen."

Bedrijfsnaam op gevel

Dit zijn voor Platform Veilig Ondernemen (PVO) de redenen om meer ondernemers in te lichten. "Geloof mij als ik zeg dat deze vorm van criminaliteit in Nijverdal niet toeneemt. Het zat er echt al, maar wij willen ondernemers er wel op blijven attenderen", vertelt Anton Jansen van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.
"Je kunt criminaliteit namelijk op de volgende manieren herkennen: als je geen beweging ziet op tijdstippen dat een bedrijf eigenlijk wel open hoort te zien moet er een lampje gaan branden, als er geen bedrijfsnaam op de gevel staat moet je gaan denken 'klopt dit wel', maar wij realiseren ons ook dat het moeilijk blijft om misdaad te signaleren."

Namaak

De criminelen gaan namelijk geraffineerd te werk. Ook dat heeft Tibben met eigen ogen gezien. "Zo hadden ze onder andere uittreksels van de Kamer van koophandel perfect nagemaakt."
Daarom adviseert Jansen ondernemers ook om op hun onderbuikgevoel te vertrouwen. "Als je denkt, deze deal is te mooi om waar te zijn, geloof er niet in, maar meld het bij ons."

Niet veranderd

Op de vraag of Tibben als ondernemer veranderd is, begint hij te lachen. "Nee, eigenlijk niet. Als ondernemer neem je altijd risico's en soms gaat het goed en soms niet."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.