nieuws

Deventer drukkerij Roto Smeets aan rand faillissement

Roto Smeets
Roto Smeets © Google Streetview
Voor drukkerij Roto Smeets in Deventer en twee andere vestigingen in Weert en Doetinchem heeft moederbedrijf Circle Media Group uitstel van betaling aangevraagd. Dat betekent een onzekere tijd voor de bijna 400 medewerkers in Deventer waarvan ruim 300 in vaste dienst.
Het moederbedrijf meldt op zijn site dat de financiële problemen zijn terug te voeren op ‘de zeer lastige marktomstandigheden in de Europese grafische industrie’. Daarnaast wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheden om de vestigingen in Deventer, Doetinchem en Weert te 'reorganiseren'. In de tussentijd blijft het bedrijf actief. 

Overname in 2017

Bij Roto Smeets in Deventer worden onder meer de Libelle, de Margriet, de Donald Duck en veel reclamebladen, zoals de 'Allerhande', gedrukt. Door de afname van de oplages van dat soort bladen heeft de drukkerij het al jaren moeilijk.
Dat is ook de reden dat de Roto Smeets Group (RSG, 1000 medewerkers in vier vestigingen) in 2017 werd overgenomen door het grotere CPH, Circle Printers Holding. Dat is een concern dat in heel Europa actief is en toen 1500 medewerkers had.

'Sunset-industrie'

In 2015 werd de langzame ondergang van de 'drukindustrie' al voorspeld door topman Joost de Haas. Hij noemde zijn bedrijf actief in een 'sunset-industrie', een industrie die langzaam uitdooft omdat er domweg geen alternatieven zijn voor de kapitaalgoederen in het bedrijf. Je kunt immers niets anders met de gigantische drukpersen, en verkoop aan andere landen is geen optie omdat transport te duur is. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.