Overijsselse aspergetelers houden hoofd koel: "Hier staat het niet onder druk"

Het asperge-overschot zorgt in delen van het land voor onrust, aangezien de telers veel minder geld per kilo krijgen. Maar van die onrust is in Overijssel geen sprake. "Die prijzen komen uit Limburg. Hier is alles anders", legt aspergekweker Jan Nijhuis uit Diffelen uit. Bij zijn boerderij wordt vandaag het officiƫle startschot gegeven van het Overijsselse aspergeseizoen.

"We hebben een vroeg voorjaar, dat is altijd een goed begin", vertelt Nijhuis over de start van het seizoen. "Vorig jaar was de droogte van invloed. Daardoor halen we misschien niet de 100 procent van de oogst. Maar de droogte is nu nog prima."

Onrust in Limburg
Met name in Limburg is onder de telers onrust. Volgens de NOS bereikte de prijs van een kilo asperges vorige week het dieptepunt, namelijk 3,50 euro. Inmiddels is de prijs zich iets aan het herstellen. Gisteren was de prijs voor een kilo asperges op de ZON-veiling in Venlo alweer bijna zes euro. De branche hoopt dat de prijzen verder zullen oplopen in aanloop naar Pasen.


Volgens Nijhuis is van die onrust in Overijssel geen sprake. "Hier staat het niet onder druk. Die prijzen komen uit Limburg. In het noorden en oosten is het heel anders. Hier hebben we alles aan huis en in de buurt. Dus we zitten niet aan de veilingprijzen vast."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
asperge Diffelen Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: