Fipronil

Pluimveehouders en voedselwaakhond wijzen naar elkaar in fipronilaffaire

Pluimveehouders en voedselwaakhond wijzen naar elkaar in fipronilaffaire
Pluimveehouders en voedselwaakhond wijzen naar elkaar in fipronilaffaire © RTV Oost
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt niet dat ze te laat heeft ingegrepen bij het fipronilschandaal. Pluimveehouders stellen dat de NVWA nalatig is geweest. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tussen LTO en ruim 120 getroffen pluimveehouders tegen de Nederlandse Staat.
Dat meldt Omroep Gelderland. Volgens de pluimveehouders heeft de Staat de crisis onnodig groot gemaakt waardoor veel pluimveebedrijven, ook in Overijssel, op slot moesten.

Meldingen

De NVWA was maandenlang via tips op de hoogte van het gebruik van het verboden middel in de sector. LTO vindt het dan ook verwerpelijk dat de overheid wist van de gifspuiters, maar het bedrijf niet direct stopte. Waren de pluimveehouders eerder geïnformeerd, dan hadden ze eieren kunnen laten testen.
De NVWA stelt dat ze de meldingen van 2016 en 2017 wel actief heeft opgepakt. De autoriteit schakelde onderzoeksbureau BuRO in, dat constateerde dat er in eerste instantie geen gevaar was voor de volksgezondheid. Intussen werd een strafrechtelijk onderzoek opgestart. Omdat pluimveehouders mogelijk ook van het gebruik van fipronil wisten, werd de pluimveesector volgens de NVWA niet geïnformeerd. De eierbranche had bovendien ook zelf beter op kunnen letten, stelt de advocaat. 

Mediaoptreden

Ook kwam tijdens de rechtszaak het mediaoptreden van de NVWA ter sprake. Freek van Zoeren van de NVWA adviseerde destijds consumenten in Nieuwsuur voorlopig terughoudend te zijn met het eten van eieren.
Volgens de autoriteit was die uitspraak correct en terecht. Volgens de advocaat van de Staat was de situatie op dat moment onduidelijk. De pluimveehouders en LTO stellen dat de uitspraken incorrect waren, waardoor de hele eiersector beschadigd is geraakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.