nieuws

Tranen bij het tragische verhaal van de familie Vomberg; WO2 Café Dalfsen

Nog steeds moet Henk van der Beek uit Dalfsen slikken en worden zijn ogen vochtig als hij denkt aan het trieste lot van de Joodse slagersfamilie Vomberg in de Tweede Wereldoorlog.
Aan de hand van de correspondentie van de broer van zijn oma heeft hij een vrij nauwkeurig beeld van het treurige einde van het leven van de Vombergs. De slagersfamilie uit Dalfsen - later Ommen - kwam via de kampen Vught, Amersfoort en Westerbork in vernietigingskamp Sobibor terecht. Daar zijn ze omgekomen.

God wikt en beschikt

"Door hun strenge geloof hebben ze niet willen onderduiken. God wikt en beschikt was hun motto. Maar daardoor hebben ze wel een verschrikkelijk lijdensweg moeten ondergaan", aldus Henk van der Beek, die met veel foto's, documenten en briefmateriaal naar het WO2 Café in de Dalfser bibliotheek is gekomen.
Ook gekomen is mevrouw Peters-Oegema, met in een tas een wandbordje met daarop een jonge Juliana met prins Bernhard. "Dat bordje is in de oorlog bij ons van de wand gehaald door twee NSB-ers en een Duitsers. Ze gooiden het in het kanaal bij ons huis. Het is nooit meer teruggevonden, op de plek van het kanaal kwam later de A28 bij De Lichtmis. Wel heb ik een vergelijkbaar bordje gevonden op een rommelmarkt. Dat hangt nu bij ons op de slaapkamer."

Laatste WO2 Café's

Het WO2 Café is dinsdag 16 april in de bibliotheek in Wierden. Tussen 12 en 14 uur kunt u er terecht met verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog. Woensdag 17 april is de laatste dag van het WO2 Café, dan in Kampen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.