Zwolle

Museum De Fundatie doet duurste aankoop ooit en betaalt 650.000 euro voor Duits schilderij

Museum de Fundatie in Zwolle heeft opnieuw een schilderij van de beroemde Duitse schilder Neo Rauch gekocht. Dat maakte het museum vandaag zelf bekend. Voor het doek 'Tal' met de afmeting van ruim twee bij twee meter, is 650.000 euro betaald. Het is de duurste aankoop ooit voor het Zwolse museum.
Het schilderij stamt uit 1999, het jaar waarin Rauch (Leipzig, 1960) internationaal doorbrak. Het is zeldzaam dat een museum een schilderij van Neo Rauch kan aanschaffen, vooral uit deze vroege periode.

De zesde Neo Rauch in Zwolle

Twee jaar geleden kocht het museum voor het eerst een schilderij van Neo Rauch, genaamd Gewitterfront. Dat werd toen voor 400.000 euro gekocht.
Het werk was vorig jaar het uitgangspunt voor de eerste overzichtstentoonstelling van Neo Rauch wereldwijd, waarmee de Fundatie 88.000 internationale bezoekers naar Zwolle trok.
In de aanloop naar die tentoonstelling sprak Inga Tjapkes met Fundatie-directeur Ralph Keuning over het werk van Rauch:
Fundatie-directeur Ralph Keuning over het schilderij Tal van Neo Rauch

Financiële hulp

De Fundatie kan het doek kopen dankzij steun van verschillende fondsen. "De BankGiroLoterij, Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds snappen hoe belangrijk het werk van deze kunstenaar is", zegt Ralph Keuning, zelf een kenner van de Duitse na-oorlogse kunst.

Rauch groeide op bij zijn grootouders

De 58-jarige schilder groeide op tijdens de DDR-tijd en wordt gerekend tot een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Dit schilderij, Tal, laat belangrijke elementen zien die bepalend zijn voor het leven van de kunstenaar. Neo Rauch verloor zijn ouders, twee kunststudenten van 19 en 21 jaar, bij een treinongeluk toen hij vier weken oud was.
Hij groeide op bij zijn grootouders in Aschersleben, in de voormalige DDR, herkenbaar in het landschap en de architectuur van zijn schilderijen. In Tal verwijzen de trap als rails en de wieken en stokken als andreaskruizen naar het treinongeluk van zijn ouders.

Nu dus zes werken van Rauch in de collectie

Na de tentoonstelling Dromos vorig jaar werden drie schilderijen voor lange tijd in bruikleen gegeven aan het museum. Dat was Neujahr uit de collectie Broere Charitable Foundation, Der Lehrling van Arthouse en deze Tal, dat nu aangekocht is.
Het museum kreeg toen ook twee grafische werken geschonken: Zeiger en Schilfer. Een handvol musea voor moderne kunst bezitten werk van Neo Rauch; onder meer het Hamburger Bahnhof-Museum für Gegenwart in Berlijn, Museum of Contemporary Art in Los Angeles, Solomon R. Guggenheim Museum in New York en het Metropolitan Museum of Art in New York hebben zijn werk in de collectie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.