Paasvuur

Klap voor paasvuurbouwers: 'Geen paasvuren van twintig meter hoog'

"We gaan per paasvuur bekijken of het door kan gaan en op welke manier", zegt Arco Hofland, burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten. In zijn gemeente staan de grootste en bekendste paasvuren van Nederland, in Espelo en Dijkerhoek. "Maar paasvuren van twintig meter hoog gaan we dit jaar helaas niet zien."
De brandweer gaat, op verzoek en in samenwerking met de gemeenten, adviseren onder welke strikte veiligheidsmaatregelen deze paasvuren door kunnen gaan. Uiteindelijk is het de gemeente die de vergunning verleent en daarmee beslist of het paasvuur door kan gaan.

"Ik ben geschrokken en weet ook dat vrijwilligers al wekenlang bezig zijn. Het zal ook voor hen een klap in het gezicht zijn. We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten. We moeten nu met organisatoren gaan zitten om te kijken of er nog iets mogelijk is. Dus het is afwachten", zegt Hofland, die onder meer laat kijken naar de ligging en de windrichting.

Verhoogd risiconiveau

Vannacht werd het risiconiveau in de veiligheidsregio's Twente en IJsselland verhoogd naar fase 2. En dat betekent dat er meer kans is op natuurbranden.
Gisteravond werden de bouwers al op de hoogte gebracht. "Ik wilde ze vast meenemen en voorbereiden op de mogelijke verhoging naar fase 2. Het is toch even slikken als dat dan gebeurt", zegt Hofland.

Gelderland

In de Achterhoek zijn ook tientallen paasvuren afgelast, meldt Omroep Gelderland. Ook in Gelderland gooit de zonnige weersvoorspelling roet in het eten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.