nieuws

Crowdfunding populair, maar verzadiging ligt op de loer

Facebook, LinkedIn en Instagram staan er vol mee. Op sociale media worden we steeds vaker gevraagd om een financiële bijdrage voor bijvoorbeeld een ziek kind, een nieuwe scootmobiel of een startende onderneming. Crowdfunding dreigt aan het eigen succes ten onder te gaan.
Koos Janssen voor z'n strandpaviljoen in Deventer
Koos Janssen voor z'n strandpaviljoen in Deventer © RTV Oost / Ruud Dilling

Strandpaviljoen

Een mooi voorbeeld van een geslaagde crowdfundactie is strandpaviljoen Meadow in Deventer. Eigenaar Koos Janssen haalde 192.000 euro op bij 142 mensen. Het gaat om een lening die Janssen in zes jaar met rente terugbetaalt. De ondernemer heeft bewust gekozen voor de financiering via crowdfunding in plaats van een lening bij de bank. "Ik heb nu 142 mensen die de zaak een warm hart toe dragen. Zij zijn mijn ambassadeurs en hebben er zelf ook alle belang bij dat de zaak een succes wordt."
Marit Bakhuis voor het ziekenhuis in Georgië
Marit Bakhuis voor het ziekenhuis in Georgië © RTV Oost
Marit naar Georgië
Ook succesvol was de geldinzameling voor de destijds 11-jarige Marit uit Vroomshoop. Ze had voortdurend blaasontsteking en bacteriofagen zouden haar van de pijn kunnen afhelpen. Maar voor die behandeling moest Marit naar Georgië en dat werd niet vergoed. Binnen twee weken haalde de familie 8.500 euro op en kon Marit worden behandeld. Nu gaat het goed met haar.
Vrijheidsbeeld
Crowdfunding, ook wel publieksfinanciering genoemd, is een alternatieve manier om een project of onderneming te financieren zonder tussenkomst van financiële tussenpersonen zoals een bank. Deze manier van financieren is niet nieuw. Een van de bekendste voorbeelden van publieksfinanciering is het Vrijheidsbeeld in New York. Het beeld werd door Frankrijk geschonken, maar de sokkel moesten de Amerikanen zelf betalen. Omdat de stad New York en het congres de hand op de knip hielden, riep kranteneigenaar Joseph Pulitzer zijn lezers op een bijdrage te doneren. Als dank kreeg iedere donateur een miniatuur beeldje.
Koen van Vliet deed onderzoek naar crowdfunding
Koen van Vliet deed onderzoek naar crowdfunding © RTV Oost / Ruud Dilling

Verzadiging

Deventenaar Koen van Vliet studeerde af op het onderwerp crowdfunding en schreef er een boek over. Van Vliet concludeert dat er meerdere vormen van publieksfinanciering mogelijk zijn: crowdfunding als donatie, als lening en als investering met eventueel aandelen. Van Vliet: "Voor een succesvolle actie is het belangrijk dat mensen zich er betrokken bij voelen, binding met de regio of het gebied hebben óf dat ze er iets voor terugkrijgen." Van Vliet signaleert ook dat er een overvloed is aan inzamelingsacties en dat verzadiging van het fenomeen crowdfunding op de loer ligt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.