IJsseldelta

Kinderen in Kampen herdenken en vieren bevrijding een dag eerder dan normaal

Kinderen van meerdere basisscholen in Kampen herdachten vandaag al de bevrijding van de stad. Kampen werd op 17 april 1945 bevrijd door de geallieerden. De viering was een dag naar voren gehaald, omdat de leerlingen van groep acht morgen de eind- of citotoets maken.
Bij diverse oorlogsmonumenten werden vandaag herdenkingsplechtigheden gehouden. Kinderen van de Morgenster hielden in de ochtend een herdenking bij het algemeen oorlogsmonument aan De La Sablonièrekade. Ze vormden onder meer een erehaag en gaven op die manier een krans door die bij het monument werd gelegd.
Ook zongen ze een herdenkingslied, werden er gedichten voorgedragen en was er twee minuten stilte. Daarna werden namen van oorlogsslachtoffers voorlezen en bloemen gelegd.
Tekst gaat verder onder de video:
Herdenking bij het algemeen oorlogsmonument in Kampen

Synagoge

In de middag waren er ook herdenkingen bij de gedenksteen van de Synagoge, het Indië monument in het stadspark en bij de gedenkstenen in de Prinsenstraat. Al deze monumenten zijn geadopteerd door verschillende basisscholen.
Vandaag werd de adoptie overgedragen aan een andere school of klas. Bij de plechtigheden die vandaag werden gehouden, waren onder meer veteranen en vertegenwoordigers van het stadsbestuur aanwezig.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.