Regio Enschede

Het rommelt in de Haaksbergse fractie: drie van de vier DAP-leden stappen op

Gemeentehuis in Haaksbergen
Gemeentehuis in Haaksbergen © RTV Oost / Rogier van den Berg
De onrust bij de Haaksbergse partij Dé Actieve Partij (DAP) beleefde maandagavond een voorlopig dieptepunt met het vertrek van drie van de vier raadsleden. Het trio Jeffrey Rouwenhorst, Dario Prinsen en Wesley Uuldriks heeft het vertrouwen opgezegd in oprichtster Gea Costeris en een eigen partij opgericht: Groep DJW. "Jeffrey heeft zijn oren laten hangen naar andere partijen die ons als bedreiging zien. Ze hebben een wig tussen ons willen drijven en dat is ze gelukt. Doodzonde", vindt Costeris.
De problemen binnen DAP begonnen twee weken geleden toen de drie het vertrouwen opzegden in Costeris. Aanleiding was onder meer de bijdrage van Costeris over het Marktplan, dat afweek van het standpunt van het trio. "Ik heb het slechts bij feitelijkheden gehouden", vertelt ze.

'Vooropgezet plan'

De oprichtster van DAP is verbaasd over de gang van zaken. Afgelopen vrijdag vond er een vier uur durend overleg plaats tussen de vier gebrouilleerde raadsleden en twee ervaren DAP'ers. "Dat gesprek verliep goed en we leken dichter tot elkaar te komen, totdat Jeffrey één minuut voor tijd zei dat ik weg zou moeten bij DAP. Daar overviel hij ons mee en dat leek op een vooropgezet plan." Ook DAP-voorzitter Peter van Vlaanderen zou het veld moeten ruimen.
Costeris baalt dat ze via de mail van de splitsing op de hoogte is gebracht. "Amper een paar minuten voordat ze het persbericht de deur uit deden. Ik vind dat niet netjes." Volgens Costeris is Rouwenhorst de grote initiator van de breuk en zijn Prinsen en Uuldriks hem achterna gegaan. "Ik heb appjes gehad van Wesley dat hij hoopte dat Jeffrey nog zou bijdraaien, maar dat is niet gebeurd."

'Oren laten hangen'

Costeris stelt dat Rouwenhorst zijn oren heeft laten hangen naar andere partijen zoals het CDA. "Jeffrey wil wethouder worden. Dat was vorig jaar al zo bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Wij vonden het verstandiger om eerst in de oppositie te gaan zitten, zodat hij en de andere jongeren ervaring op zouden kunnen doen. Dat accepteerde hij destijds knarsetandend."
Toch bleef het knagen, merkte Costeris. Zeker ook toen wethouder Arja ten Thije in februari haar ontslag indiende, liet Rouwenhorst opnieuw blijken ambities te hebben om wethouder te worden. "Dat doel sprak hij opnieuw uit. Het CDA nodigde hem ook uit voor een gesprek. Het is duidelijk dat andere partijen ons uit elkaar willen halen. Wij hebben de jongeren achter ons, dus de andere partijen zijn bang dat wij over drie jaar de grootste zouden worden. Dat is ze nu gelukt."

Toekomst

DAP is door het vertrek van het trio een éénmansfractie geworden. Costeris weet nog niet of ze dat wel wil. "Ik moet het nog op mij in laten werken. De mensen hebben wel voor mij gekozen, dus ik zal niet zomaar opstappen. Als fractievoorzitter moet je een ruggengraat hebben. Het is zeker dat Jeffrey dat niet heeft."
Rouwenhorst was niet bereikbaar voor commentaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.