Reggestreek

Bouwers paasvuur Espelo komen met kleinere boake in de vorm van een kubus

De bouwers van het paasvuur in Espelo willen een nieuwe boake bouwen van acht meter hoog, op honderd meter afstand van de oude, hoge stapel. Dat plan hebben de bouwers vanochtend ingediend bij de gemeente Rijssen-Holten, zo vertelt Arjan Stevens namens de bouwers. Later vanmiddag hoort de groep of ze definitief deze kleinere stapel mag bouwen.
De inhoud van de boake mag maximaal 500 kub zijn. Om de situatie zo veilig mogelijk te houden, worden de nieuwe en oude boakes met water natgehouden. In totaal is er zo'n 13.000 liter water beschikbaar om de stapels nat te houden. Ook staan er beveiligers bij de beide stapels om de situatie in de gaten te houden.
Wanneer het nieuwe plan voor een kleinere boake wordt goedgekeurd, gaat de groep de komende avonden bouwen.

Originaliteitsprijs

Espelo strijdt al jaren met Dijkerhoek om het hoogste paasvuur. Die strijd gaat dit jaar niet door vanwege de droogte en het verhoogde risiconiveau door de Veiligheidsregio Twente. Daarom is er nu een originaliteitsprijs in het leven geroepen. De boake wordt in Espelo gebouwd in de vorm van een kubus. Eerder deden ze dit al in 2013, toen er vanwege de droogte ook al beperkingen waren opgelegd.
Het is nog niet bekend met welke variant Dijkerhoek gaat komen.

Vijf buurtschappen

Jaarlijks doen vijf buurtschappen in de gemeente Rijssen-Holten mee aan de paasvurenwedstrijd. Behalve Espelo en Dijkerhoek strijden ook Beuseberg, Holterbroek en Lichtenberg om de prijzen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.