Regio Enschede

Twentse basisschoolleerlingen strijden om uitvindersprijs

Hoe maak je basisschoolleerlingen enthousiast voor techniek en wetenschap? Bijvoorbeeld door een wedstrijd te organiseren waarbij de kinderen ideeën presenteren voor een duurzamere wereld. In Enschede is vandaag de finale van deze uitvinderswedstrijd bij Hogeschool Saxion.
De RED Engineers Challenge is een samenwerking tussen Saxion, Universiteit Twente en Twentse basisscholen. Het is de zevende keer dat de wedstrijd wordt georganiseerd. 

"We vinden het belangrijk dat kinderen zich al op jonge leeftijd bezighouden met problemen in de wereld en zelf ook met oplossingen daarvoor komen", legt studente Diede Boerman uit. "Uiteindelijk hopen we ze daarmee enthousiast te maken voor een technische opleiding.”

Droogte

Het thema van dit jaar is 'duurzame wateroplossingen'. Want hoe moeten we omgaan met problemen als drinkwatertekort, droogte en overstromingen? 
Eén van de deelnemers is Desi, leerling van de Drie-eenheid uit Oldenzaal. “We hebben met onze groep een speciale tank bedacht waarbij het water elektriciteit opwekt.” Of dat het winnende idee is, moet later vandaag blijken.

Techniekopleiding

Techniekonderwijs staat in Twente hoog op de agenda. Drie jaar geleden was het aandeel Twentse studenten dat een techniekopleiding volgde 35,5 procent. Maar de ambitie is dat dit aandeel stijgt naar het landelijk gemiddelde van 40 procent. 
Bedrijven hebben al jaren moeite met het vinden van goed geschoold personeel in de ICT- en technieksector. Door Twentse basisschoolleerlingen al vroeg kennis te laten maken met deze beroepen, hoopt de regio de kinderen te inspireren later een opleiding binnen dit werkveld te kiezen.
De wedstrijd werd gewonnen door basisschool 't Schöppert uit Hengelo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.