FC Twente

De geschiedenis herhaalt zich: wie waren de Aitor en Brama van het FC Twente uit '83/84?

FC Twente staat aan de vooravond van de terugkeer in de Eredivisie. In de roemrijke Enschedese clubgeschiedenis is het echter niet voor het eerst dat de Tukkers na een jaar afwezigheid wederkeren op het hoogste niveau in Nederland. Het FC Twente van 1983/1984 schreef historie. Een duik in het verleden. 
We schrijven mei 1983, wanneer FC Twente als nummer zestien degradeert uit de Eredivisie na een turbulent seizoen. Net als 35 jaar later was de doelstelling voor het daaropvolgende seizoen vanaf dag één duidelijk: binnen een jaar promotie afdwingen. Maar met welke ploeg en op welke wijze gebeurde dit? Wie was de Wout Brama van 1983/1984 en welke speler besliste wedstrijden à la Aitor Cantalapiedra?

De publiekslieveling blijft

De inzet was om de basis van de ploeg te behouden. De Deense spelverdeler Jan Sørensen bleef, datzelfde gold voor zijn landgenoot Michael Birkedal, aanvoerder Martin Koopman, oud-international Martien Vreijsen en de aanstormende talenten Fred Rutten en Theo Snelders. Het aanhouden van Manuel Sánchez Torres ging moeizamer. De Spaanse vleugelaanvaller, qua populariteit onder de Twentefans te vergelijken met Brama, stond in de belangstelling van het grote Real Madrid.
Doordat de Madrilenen en FC Twente het echter niet eens werden over de transfersom, kon hier een streep door. De enorm gefrustreerde Sánchez Torres weigerde vervolgens uit te komen voor FC Twente, waardoor hij pas in het vierde duel van het seizoen zijn eerste minuten maakte in de Eerste Divisie. Sánchez Torres zette zijn trots opzij en had met elf treffers uiteindelijk een groot aandeel in de promotie.Publiekslieveling Manuel Sánchez Torres op de schouders van de FC Twente-supporters 

Stroeve start gevolgd door ijzersterke serie

Net als bij de aanvang van de Keuken Kampioen Divisie was FC Twente ook in 1983 torenhoog favoriet voor promotie. Desondanks was de start uiterst moeizaam. De ploeg van trainer Fritz Korbach moest in eigen huis genoegen nemen met puntendelingen tegen SC Heracles en SVV en verloor op bezoek bij MVV met 2-1. Al drie duels waren achter de rug, toen Sánchez Torres terugkeerde in het elftal en FC Twente voor het eerst wist te winnen. FC Den Haag werd met 4-2 verslagen.
Ook in de huidige jaargang was FC Twente niet vanaf de meet ongenaakbaar, maar werd de basis voor de terugkeer gelegd middels een ijzersterke serie. Net als in het seizoen 1983/1984. Het FC Twente van Korbach bleef vanaf de zege op FC Den Haag maar liefst zestien wedstrijden ongeslagen. Deze reeks onderhoudt nauwe vergelijkingen met die van de equipe van Marino Pusic. Op 30 november jongstleden ging FC Twente op pijnlijke wijze met 5-2 onderuit tegen Jong Ajax, maar daarna groeide de ploeg uit tot een nagenoeg onverslaanbare machine. Pas vijftien duels later, op 1 april 2019, slaagde RKC Waalwijk erin de koploper pijn te doen.
Links de trainer van de succesformatie: Fritz Korbach

Zinderende ontknoping

Een moeizame periode volgde voor het 'oude' FC Twente. In enkele weken tijd werd er verloren van NEC, NAC en Telstar, al morste titelconcurrent MVV eveneens punten. Op 4 april 1984 stond de clash der beide teams op het programma. MVV verzamelde tot dusver één punt meer en ging aan kop, maar FC Twente had nog een wedstrijd te goed. In Stadion Het Diekman waren de Limburgers voor de tweede maal in het seizoen te sterk voor FC Twente, waarmee zij de basis voor de titel legden.
Het kampioenschap werd echter pas in de slotwedstrijd van het seizoen beslist. FC Twente had twee punten minder dan MVV en leek uitgespeeld, maar toen FC Twente een kwartier voor het einde met 6-0 aan de leiding ging tegen FC Eindhoven en lijstaanvoerder MVV op een 1-0 achterstand stond bij SC Cambuur, keerde het geloof op een Enschedese titel voor even terug. Valse hoop, want in de 81e minuut schoot voormalig Oranje-international Dick Nanninga MVV naast Cambuur, waarmee hij de titelstrijd besliste in het voordeel van MVV. FC Twente eindigde daardoor als tweede, een plek die eveneens recht gaf op promotie naar de Eredivisie.
Stadion Het Diekman viert feest na de terugkeer van FC Twente in de Eredivisie

De topschutter

Wél leverde FC Twente de topscorer van de competitie. De Engelse spits Billy Ashcroft was in 30 duels goed voor maar liefst 21 treffers. Beduidend meer dan de huidige topschutters Tom Boere en Aitor Cantalapiedra, die dit seizoen beiden dertien keer het net lieten bollen en daarmee De Grolsch Veste meermaals in extase brachten. Aan Boere en Cantalapiedra de taak om komende maandag tegen Jong AZ andermaal Twentse sportgeschiedenis te schrijven, net als Ashcroft en consorten.
De topscorer van de Eerste Divisie in 1983/1984: Billy Ashcroft
Het FC Twente van 1983/1984

Achterste rij v.l.n.r.: Henk Eijsink (fysiotherapeut), Martin Koopman, Billy Ashcroft, André van Gerven, Theo Snelders, André van Benthem, Evert Bleuming, Jan Steenbeeke (masseur).


Middelste rij v.l.n.r.: Epy Drost (assistent trainer), Ton Harleman, John Scheve, Jan Pouls, Fred Rutten, Jan Sørensen, Fritz Korbach (trainer/coach).

Voorste rij v.l.n.r. Michael Birkedal, Rini Plasmans, Martien Vreijsen, René Roord, Jan van Gestel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.