nieuws

Rechtbank: chats via cryptofoons met Ironchat zijn geldig bewijs

Het programma Ironchat
Het programma Ironchat © beeldbewerking RTV Oost
Versleutelde berichten die vermeende criminelen aan elkaar hebben verstuurd met het communicatieprogramma Ironchat zijn geldig bewijs. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Arnhem, die vandaag twee mannen veroordeelde voor cocaïne-handel. De mannen communiceerden via cryptofoons met daarop Ironchat.
Politie en justitie hebben in Oost-Nederland tientallen verdachten in zicht, die communiceerden met die cryptofoons. De vraag was tot nu toe: heeft de politie de toestellen gehackt of was het meelezen met die berichten toegestaan? Er is namelijk nog geen wetgeving over deze manier van communiceren.
De rechtbank staat het als bewijsmateriaal toe. Ze heeft daarin een afweging gemaakt tussen de privacy van de verdachten en het belang om criminaliteit aan te pakken. 

Server

De gesprekken via Ironchat gingen over een server in Engeland. De Engelse politie heeft aan de eigenaar van die server gevraagd of de data afgetapt mocht worden. De eigenaar heeft daar toestemming voor gegeven.
De data is vervolgens doorgeleid naar een server van de Nederlandse politie. Daarop was een programmaatje geïnstalleerd dat de berichten kon ontsleutelen. De politie kon zo 'live' meelezen met de berichten van verdachten.

Niet prijsgeven

Hoe de politie dat ontsleutelings-programma precies heeft gemaakt, wil ze niet prijsgeven. De rechtbank neemt daar genoegen mee, in het kader van komende onderzoeken.
De cocaïne- handelaren zijn beide veroordeeld tot 2,5 jaar. Ze verhandelden zes kilo coke op een parkeerplaats in Kesteren, Neder Betuwe. Ze kregen opdracht daartoe via het programma Ironchat.
Onlangs werd in Almelo ook al iemand veroordeeld die had gecommuniceerd met Ironchat. Hij bewaarde zware wapens in zijn kamer in Hengelo. Ook deed hij 'transportklussen'. De man kreeg zijn opdrachten via een cryptofoon.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.