Raalte brengt muzikaal eerbetoon aan Nôtre Dame

In Raalte is vandaag een muzikaal eerbetoon aan de door brand verwoeste Parijse Nôtre Dame gebracht. Beiaardier Henk Veldman bracht op het carillon van de Heilige Kruis Kerk muziek ten gehore die ooit speciaal voor de Franse Kathedraal geschreven is. Een kleine blijk van medeleven voor de inwoners van Frankrijk, die diep in hun ziel getroffen zijn door het culturele drama. 

De wereldberoemde kathedraal van Parijs brandde maandagavond voor een deel af. De schade is enorm. De beiaardier is aangedaan door de gebeurtenis en speelde vandaag een muziekstuk dat componist Leon Boëlmann in de 19e eeuw speciaal voor de Nôtre Dame heeft geschreven. Het gaat om het muzikale gebed 'Prière à Notre Dame'.

 

Muzikaal eerbetoon aan Franse Kathedraal (Foto: RTV Oost)
Muzikaal eerbetoon aan Franse Kathedraal (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost

"Iedere organist en musicus die deze prachtige gotische kerk ooit heeft bezocht, is net als ik diep getroffen door dit verschrikkelijke drama", zegt Veldman.

Kathedraal belangrijk in Europese muziekgeschiedenis

"De kerk is de bakermat van onze meerstemmigheid en vervult daarmee een belangrijke rol in de Europese muziekgeschiedenis. Ik ben enorm blij dat het gigantische orgel van de kathedraal behouden is. Dat orgel is altijd een bron van inspiratie geweest voor andere orgelbouwers. Zoals het nu lijkt heeft het muziekinstrument alleen rook- en roetschade opgelopen", aldus Veldman.

De muzikale ode die hij in Raalte ten gehore bracht werd door veel bezoekers van het centrum positief ontvangen. Ze konden de blijk van medeleven aan de Franse bevolking wel waarderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
raalte Nieuws
Deel dit artikel: