nieuws

Provisorisch houten kruis als waardig eerbetoon gevallen Canadees; WO2 Wierden

Het hout is volledig uitgedroogd, het kruis weegt nauwelijks iets. Maar het verhaal dat er aan vast zit heeft wel degelijk gewicht. 
Kees Kroon van de Historische Kring Wierden vertelt het op de voorlaatste dag van het WO2 Café. "De Canadees Wickstrom werd door de Duitsers doodgeschoten toen hij op 8 april 1945 met hoge snelheid Wierden binnenreed. De Duitsers gaven hem een tijdelijk graf in het centrum van Wierden en zetten daar een zelfgemaakt houten kruis op. Later verhuisden de stoffelijke resten van Wickstrom naar de algemene begraafplaats in Wierden, nu ligt hij al weer jaren op de Canadese begraafplaats in Holten."

Bewaard gebleven

Het kruis op het tijdelijke graf is altijd bewaard gebleven en nu in bezit van de Historische Kring in het dorp. Vandaag verschijnt het op tafel in het WO2 Café, net als een dynamo van waarschijnlijk Engelse makelij die Fritz Smoes uit Vriezenveen op zolder vond. Johan Marsman van de katholieke kerk komt naar de bibliotheek in Wierden met een kerkboekje met een gat erin. "Beschadigd bij een bombardement. Ook het plafond van de sacristie raakte zwaar beschadigd", weet hij.
Engelbert ter Haar heeft een plastic tasje meegenomen met daarin onder meer een zijden landkaart die werd gebruikt door geallieerde piloten. De kaart werd gevonden bij een neergestort vliegtuig bij Enter, waarbij vier inzittenden om het leven kwamen. Opvallend is dat de kaart net als veel andere waardevolle spullen bij een inbraak bij Ter Haar werd ontvreemd. "Later is onder meer de landkaart teruggevonden in het water. De zijden kaart is nog steeds in tact", aldus Ter Haar.

Kampen

Het WO2 Café is morgen, woensdag 17 april, op de laatste halteplaats; Kampen. Tussen 12 en 14 uur kunnen mensen daar terecht met bijzondere voorwerpen en verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.