IJsseldelta

Legale teelt van wiet? In Overijssel waarschijnlijk niet

De kans is heel klein dat een Overijsselse gemeente zich gaat aanmelden voor de proef rondom legale wietteelt. Dat blijkt uit rondvraag van RTV Oost. De politiek van Deventer ziet weinig meer in de proef, nu de randvoorwaarden duidelijk zijn geworden. Eerder nog was de politiek in de Hanzestad voorstander. Gemeenten in Twente haakten al eerder af en in Kampen kreeg men de handen ook niet op elkaar.
Deventer was tot gisteren eigenlijk de enige Overijsselse stad die zich mogelijk wilde aanmelden als proefstad, maar na overleg blijkt er geen meerderheid meer voor in de politiek.
"Eén van de voorwaarden die door de overheid gesteld wordt, is dat er 'maar' vijf verschillende soorten mogen worden geteeld", zegt Eva Sipman van de VVD. "En gebruikers willen kunnen kiezen uit veel meer soorten. Is er dan geen gevaar dat die andere soorten op straat worden verhandeld straks? Zo blijft het in de illegaliteit."

Voordelen en voorwaarden

Sipman was altijd groot voorstander van de legale teeltproef. In dienst van haar vorige partij, D66, deed ze al een vurig pleidooi aan de gemeente om zich aan te melden als proefstad. Ze kreeg een meerderheid van de gemeenteraad mee.
Nu ze van de VVD is, ziet ze nog steeds de voordelen van legale teelt. Maar dan moet het wel met andere voorwaarden dan nu zijn gesteld. "Kijk, het is mooi dat je weet waar en hoe de wiet is geproduceerd, dat het goed is gelabeld, dat er geen brandgevaar is geweest voor buurten en hoeveel werkzame stof erin zit. Maar die vijf soorten, dat is te weinig. Dan verhelp je het probleem dat er nu is niet." 

Duitsers

In Twente haakten gemeenten al eerder af, toen duidelijk werd dat er in coffeeshops alleen legaal geteelde wiet verkocht mag worden aan inwoners van die gemeenten. Duitsers die over de grens komen om hier wiet te kopen, moeten dus onverrichter zake weer naar huis. Tenzij ze het weten te verkrijgen op illegale manier. 
In Kampen is de voormalige SP, nu Kampen Sociaal, nog wel voorstander van de proef. Echter, zij krijgt het in de gemeenteraad niet voor elkaar een meerderheid samen te stellen.
Gemeenten kunnen zich vanaf volgende week aanmelden voor de proef om op legale, door de overheid gecontroleerde wijze, wiet te telen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.