nieuws

Politie moet in Staphorst voor rust zorgen bij ontmanteling geheime zenders

Een van de alternatieven van een zendmast: een zender in De Lutte hangt in de boom
Een van de alternatieven van een zendmast: een zender in De Lutte hangt in de boom © News United / Dennis Nengerman
Het Agentschap Telecom (AT) krijgt in Staphorst steeds vaker hulp van de politie bij de ontmanteling van geheime zenders. Het uit de lucht halen van deze 'piratenzenders' stuit op zoveel weerstand van de zendpiraten, dat de werkzaamheden van het AT onveiliger worden. Begin maart nog liepen de gemoederen hoog op bij het ontmantelen van een geheime zender. 
Volgens de gemeente Staphorst vinden er vaker vernielingen plaats en zijn de medewerkers van het AT slachtoffer van bedreigingen. "Wij als gemeente Staphorst distantiëren ons nadrukkelijk van deze gedragingen. Emotie mag, ook in dezen, echter vernielingen en bedreigingen keuren wij ten zeerste af."
Het Agentschap Telecom luidde in januari al de noodklok over de verharding van etherpiraten. Het AT zei toen al zich zorgen te maken over de veel krachtigere zendapparatuur, maar ook over de grovere methoden om uit handen van justitie te blijven.
De masten van de zenders worden in hoogspanningsmasten of bomen gehangen, constateerde het AT toen. Ook zitten zenders in hermetisch afgesloten containers of worden ze gebarricadeerd met een vat olie of asbestplaten. Daardoor kost het ontmantelen van de zenders kapitalen.

Begin maart

Het AT had begin maart drukke dagen in de gemeente Staphorst. Op 7 maart werden acht illegale zendmasten uit de lucht gehaald. Die dag was de politie aanwezig om het team van het AT te ondersteunen. Die dag verliep zonder incidenten. 
Op 8 maart werd er nog een zendmast uit de lucht gehaald. Bij een ontmanteling aan de Vlakkeweg ging dat niet zo rustig als de dag ervoor. De politie moest ingrijpen toen omstanders hun aanwijzingen niet opvolgden. Dat gebeurde op het moment dat de mast naar beneden werd gehaald. Er werd onder andere met vuurwerk naar de politie gegooid. De politie verdedigde zich met wapenstokken. Er werd toen niemand aangehouden.
De zendpiraten stoorden zich aan het machtsvertoon van de politie. "Deze zendmast stoort niet op de ether, hij stond überhaupt niet aan. En ze storen ook niet op de 112 frequentie, die gaat niet via deze weg", zei een van de omstanders destijds. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.