paasvuur

Paasvuur Espelo gaat in aangepaste vorm door

De paasvuren in de buurtschappen Dijkerhoek en Espelo gaan dit jaar door. Maar vanwege de aanhoudende droogte zal dat in aangepaste vorm zijn. Op die manier willen de buurtschappen de paasvurenstrijd in de gemeente Rijssen-Holten ook dit jaar door laten gaan.
"De bedoeling was dat de houtberg twintig meter hoog zou worden, maar dat mag niet meer", vertelt Arjan Stevens van het paasvuur Espelo. De gemeente verleent een vergunning voor de vreugdevuren, maar deze mogen een maximale inhoud van 500 kuub en hoogte van acht meter hebben.

Kans op natuurbranden

De paasvuren dreigden niet door te gaan vanwege de droogte. In combinatie met de wind is het risico op natuurbranden groot. Daarom moeten de bouwers van de paasvuren nog meer maatregelen treffen. "De nieuwe houtstapel moet een stukje van de oude stapel af staan. Ook moet de omgeving en de grote stapel nat worden houden. Er staan tankwagens met 13.000 liter water klaar om in te grijpen, als dat nodig is."
Er wordt ook rekening gehouden met mensen die de grote stapels tegen de regels in alsnog willen ontbranden. "De boel gaan we bewaken en afzetten met bouwhekken", legt Stevens uit.

Aangepaste plannen

De aangepaste plannen van Dijkerhoek en Espelo zijn goedgekeurd. Als Stevens het inschat komt het voor de andere drie buurtschappen Beuseberg, Holterbroek en Lichtenberg ook wel goed. "Ik denk dat de andere jongens ook groen licht hebben gekregen."
Maar wat die aangepaste vorm zal zijn, houdt Dijkerhoek nog geheim. Espelo heeft al verklapt iets met de vorm van een kubus te doen.

Andere gemeenten

Eerder werd al duidelijk dat dit weekend ook de paasvuren in de gemeenten Staphorst, Olst-Wijhe en Steenwijkerland verboden zijn. In Staphorst gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe datum om de stapel alsnog in brand te zetten. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.