Steve McClaren

FC Twente in het hart van Steve McClaren: ''Als ze me vragen, kom ik direct''

Steve McClaren sluit een derde ambtstermijn als hoofdtrainer van FC Twente niet uit. "Ik denk nog steeds: als FC Twente morgen vraagt of ik terug wil keren, dan kom ik direct."
"Voor mij is het een fantastische club, met geweldige mensen en fantastische supporters", vertelt McClaren in een exclusief interview met RTV Oost. De Engelse oefenmeester stond tweemaal aan het roer in Enschede. Na een teleurstellende periode bij het nationale elftal van Engeland, waarmee hij zich niet wist te kwalificeren voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk, streek McClaren neer bij FC Twente. En met succes. McClaren bleek een aanwinst voor de Eredivisie en na de tweede plaats in het seizoen 2008/2009, grepen de Tukkers onder leiding van Sir Steve op 2 mei 2010 de eerste landstitel in de geschiedenis van de club. Daags na het kampioenschap maakte McClaren zijn vertrek naar het Duitse VfL Wolfsburg bekend.McClaren deelt mee in de feestvreugde tijdens de huldiging (foto: Pro Shots)

Teleurstellende jaren

Teleurstellende jaren volgden voor McClaren. Ondanks een contract voor twee seizoenen in de Bundesliga, kreeg hij begin februari 2011 al zijn congé. In de zomer die daarop volgde zocht McClaren zijn heil in zijn thuisland: Nottingham Forest werd zijn nieuwe werkgever. Op 2 oktober 2011 trad hij echter alweer terug als trainer vanwege tegenvallende resultaten. In Enschede was Co Adriaanse inmiddels de hoofdtrainer, maar hij werd na een half seizoen al ontslagen als trainer van FC Twente. De vacature kwam dus weer vrij. 

De terugkeer

Op 6 januari 2012 keerde McClaren terug naar De Grolsch Veste, waar hij zijn handtekening onder een verbintenis voor 2,5 jaar zette. Het lukte McClaren echter niet FC Twente uit het slop te trekken en de club eindigde 'slechts' als zesde. Het seizoen daarop begon nog voortvarend. FC Twente bereikte na vele voorrondes de groepsfase van de Europa League. In de competitie ging Twente tot de winterstop aan de leiding, maar daarna stortte FC Twente als een kaartenhuis in elkaar. Europese uitschakeling was niet te voorkomen en in de Eredivisie werd amper nog gewonnen. McClaren trok zijn conclusies en leverde zijn contract in bij de clubleiding.De Engelse oefenmeester gedurende mindere tijden in Enschede (Foto: Pro Shots)

''De club wilde dat ik vertrok''

"Dat maakte me kwaad. Zelfs in mijn tweede periode bij FC Twente had ik het gevoel dat we iets aan het opbouwen waren", blikt McClaren terug op die periode. "We hadden een groep met veel talent, alleen mentaal moest bij hen het kwartje nog vallen. Ik had het geloof dat ik daarvoor kon zorgen. Het had enkel tijd nodig." Volgens de officiële lezing was het McClaren die zelf zijn biezen pakte, maar naar eigen zeggen had hij geen andere keus. "Dat ik in mijn tweede periode bij FC Twente mijn contract 'moest' inleveren, was één van de grootste tegenslagen in mijn trainersloopbaan. De club wilde dat ik vertrok. Ik weet niet waarom, maar ze wilden een andere koers varen. Enorm teleurstellend voor mij."

FC Twente terug aan de top?

Desondanks heeft McClaren nog altijd een zwak voor De Trots van het Oosten. "Wanneer FC Twente de zaken financieel op orde heeft om ergens aan te bouwen en te groeien, dan is FC Twente voor iedereen een goede stap. Ik geloof in een wederopstanding van FC Twente", stelt hij vastberaden. Wél hoopt McClaren dat FC Twente heeft geleerd van de gemaakte fouten in het verleden. Dus: stap voor stap bouwen aan een betere toekomst. "Op dit moment moeten ze ervan genieten dat ze wederom kampioen worden en terugkeren naar de Eredivisie. Ze moeten de club financieel weer op de rit krijgen. Dan kan FC Twente weer een grote club worden. Maar dat gaat wel enkele jaren in beslag nemen."

Onvoorwaardelijke liefde

En als FC Twente dan daadwerkelijk voor de derde keer aan de lijn van McClaren hangt? "Dan doe ik het weer, mits de vooruitzichten op een succesvolle periode aanwezig zijn", luidt zijn besluit.Zien we McClaren ooit nog terug op de trainersstoel van FC Twente? (Foto: Pro Shots)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.