van der kraan

FC Twente-directeur over verboden kampioenswedstrijd: "Slechtst denkbare uitkomst"

Waar enkele FC Twente-supporters tevreden zullen zijn dat de kampioenswedstrijd vrijdag op sportpark De Toekomst tegen Jong Ajax niet doorgaat, is FC Twente-directeur Paul van der Kraan dat absoluut niet. "Stel je voor dat Sparta vrijdag niet wint en wij dus kampioen worden zonder zelf te voetballen. Dit is de slechtst denkbare uitkomst, maar we respecteren de beslissing."
FC Twente heeft twee keer het verzoek bij de Amsterdammers neergelegd om de wedstrijd niet op De Toekomst, maar in de ArenA te spelen. Beide keren wees Ajax dat af. Twente hoopte op deze manier met veel meer dan 185 supporters naar de wedstrijd te kunnen komen.
"Dat was volgens Ajax onmogelijk. Heel hun organisatie zit in Turijn, waar Ajax vanavond tegen Juventus speelt. Zij kregen het zo snel niet meer voor elkaar", zegt de directeur.

Homeless party

Als reactie daarop, organiseerde Vak-P een homeless party. Duizenden Tukkers zouden naar Amsterdam komen om daar de wedstrijd in kroegen te kijken. "Wat ik hoor zeggen is dat 5.000 tot 8.000 mensen zeker mee hadden willen gaan", vertelt Van der Kraan.
Omdat de gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel rekening houden met ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde als de wedstrijd doorgaat, besloten de burgemeesters de wedstrijd te verbieden.

Nog een optie

Omdat in de Johan Cruijff ArenA spelen geen optie bleek, heeft FC Twente volgens Van der Kraan nog een optie voor gesteld. "Een reële optie voor ons was om de wedstrijd in de Grolsch Veste te spelen. Maar de KNVB wilde dat niet."
"Onze inzet was om de wedstrijd te verplaatsen naar een andere locatie zodat we meer supporters mee konden nemen. De optie om maandag thuis kampioen te worden, is een heel mooie. Maar de kans bestaat dat Sparta vrijdag roet in het eten gooit. Dat wil je niet", besluit de directeur. Het kampioensfeest van de voetbalclub zal op z'n vroegst na maandag zijn.

Gemeente Enschede

Ook voor de gemeente Enschede zit er weinig anders op dan het verbod te accepteren. "We respecteren de beslissing die de burgemeester van Ouder-Amstel heeft genomen en de beslissing van de KNVB om de wedstrijd van vrijdag aanstaande uit te stellen. Nu er duidelijkheid is, kunnen we gericht aan het werk en het verloop van de competitie verder volgen", laat woordvoerder Ton Kamp weten.

Teleurstellende uitkomst

De KNVB is teleurgesteld dat Ajax en FC Twente onderling geen oplossing hebben kunnen vinden "Wij zijn hier gisteren in gekend en de bemiddelingspogingen die wij sindsdien hebben ondernomen, blijken helaas tevergeefs te zijn'', zegt een woordvoerder.
"Wij respecteren de keuze van de gemeente Amsterdam", vervolgt de KNVB. "Er mag nooit risico worden genomen als het de veiligheid betreft."
De bond zegt snel met een nieuwe datum te komen.

Wil je meer lezen over het roerige laatste jaar van FC Twente? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.