Vitens

Waterschappen en Vitens starten campagne om drinkwatergebruik terug te dringen

Drinkwaterbedrijf Vitens uit Zwolle en de waterschappen in Overijssel en Gelderland zijn een campagne gestart die waarschuwt voor het verder stijgen van het drinkwatergebruik. Op deze manier moeten watertekorten in de komende zomer voorkomen worden.
De vraag naar drinkwater was in de afgelopen zomer wekenlang dertig procent hoger dan normaal. Vooral in Twente was die vraag hoog, omdat dit een van de droogste gebieden van het land was.
Uit onderzoek van Vitens blijkt bovendien dat Nederlanders veel meer water gebruiken dan ze denken. Waar consumenten denken dat ze gemiddeld zestig liter per dag gebruiken, is dat volgens het drinkwaterbedrijf het dubbele. De verwachting is dat in 2050 dertig procent meer drinkwater wordt verbruikt dan nu.

Regenwatertekort

Met name in het gebied van waterschap Vechtstromen is er nog steeds een regenwatertekort. Afgelopen winter sloot het waterschap daarom het doorlaten van sloten om op die manier water vast te houden.
Boeren in het gebied van Vechtstromen kunnen voortaan tot tienduizend euro krijgen voor maatregelen tegen verdroging. Daarnaast worden er tienduizenden bomen geplant die water langer moeten vasthouden.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.