Ondernemend Overijssel

Deze Zwolse boerderij maakt melk voor mensen met een koemelkallergie

Alles lijkt er hetzelfde: de koeien, het gras en de melk. Maar toch is er iets bijzonders aan Erve Slendebroek in Zwolle. Bij deze boerderij worden melkproducten gemaakt die veel mensen met een koemelkallergie wél kunnen verdragen.
"Ik mag het officieel niet zeggen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), maar het is echt zo", vertelt veehouder Jaco Visscher. De koeien op zijn land hebben het A2A2-gen en de weide is een mix van gras en kruiden. Wetenschappelijk bewijs dat mensen met een koemelkallergie de Zwolse melkproducten inderdaad kunnen verdragen, is er (nog) niet.
De koeien zien er 'normaal' uit
De koeien zien er 'normaal' uit © RTV Oost

Iets andere melk

"De koeien geven iets andere melk. Dat zie je niet, maar is wel zo. Door de kruiden krijgen de producten ook een andere smaak én er komen meer mineralen in. Dit is voeding waardoor mensen minder problemen krijgen. Dat is uniek in Nederland", legt Visscher uit.
Satinder Balladien is in tegenstelling tot de NVWA wel overtuigd. Waar hij eerder nog last van buikloop of andere klachten kreeg, heeft hij bij de zogeheten A2-melk nergens last van. "Probeer het uit en je weet het", zegt de man die nu een jaar de Zwolse melkproducten neemt. 
Satinder heeft geen klachten meer en is overtuigd
Satinder heeft geen klachten meer en is overtuigd © RTV Oost

'De wetenschap komt er wel achter'

"Het is absoluut geen verkooppraatje", verzekert Visscher. "Het is een natuurlijk en eerlijk verhaal. Het is wat het is. Ik weet zeker dat het werkt."
Satinder is het daarmee eens."Daar komt de wetenschap ook nog wel achter. Dat duurt soms even, maar dat komt wel", besluit hij.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.