Hennepkwekerij

Landhuis te goeder trouw verhuurd, maar drugsbende sloopt compleet interieur

"Ze hebben alles kapot geslagen en alle wanden op de eerste etage eruit gesloopt. De douche, bidet en kasten voor het beddengoed, alles is weg", begint K., verhuurder van een leegstaand huis in het Twentse buitengebied, zijn verhaal.
K. verhuurde midden 2017 het leegstaande huis van z'n ouders. De gepensioneerde ondernemer heeft een gezond wantrouwen en controleerde de achtergrond van de aspirant huurder Neal N.
"Ik heb loonstroken opgevraagd en gekeken wat z'n ouders deden. We hebben een aantal gesprekken gevoerd en af en toe nam Neal N. zelfs z'n verloofde mee. Het stel maakte een zeer betrouwbare indruk."
Het bleek een façade, een dekmantel om de afgelegen woning te huren in opdracht van een criminele bende. "Z'n verloofde bleek achteraf gewoon een vriendin en de loonstroken waren vals." 

Wietlucht

De bende deed er alles aan om niet op te vallen. "Overdag was er niemand en alle afval werd in woning opgeslagen. Om te voorkomen dat er buiten de woning een wietlucht te ruiken zou zijn, werd de vervuilde lucht afgevoerd via het riool. De verse lucht kwam binnen via een gat in de schoorsteen en werd met buizen naar de plantkamers geleid, de kieren van de ramen waren met pur gedicht."
Toen de eigenaar tijdens een onaangekondigd bezoek vreemde mannen tegen het lijf liep en zag dat er camera's waren geplaatst gingen de alarmbellen af. Op verzoek van de politie hield K. de woning in de gaten totdat de kwekerij werd opgerold. 347 hennepplanten werden in beslag genomen. De schade aan de woning is volgens eigenaar K. meer dan 100.000 euro.

Katvanger

De criminele bende zette een zogeheten katvanger in om het vertrouwen van de verhuurder te winnen. Na het oprollen van de kwekerij moest katvanger Neal N. zich voor de rechter verantwoorden. Hij hoorde een taakstraf tegen zich eisen en moet de schade aan de woning betalen. 
Tijdens de zitting bleek dat Neal N. een schuld heeft van 40.000 euro en eerder met justitie in aanraking is geweest. Z'n advocaat liet weten in hoger beroep te gaan. De bende achter katvanger Neal N. bleef buiten schot.

Miljoenen

Criminele organisaties zijn gericht op zoek naar leegstaande bedrijfsgebouwen of woningen voor illegale activiteiten. Arjen Gerritsen, portefeuillehouder Ondermijning van de Veiligheidsregio Twente, schat dat er in Twente zo'n 500 miljoen euro per jaar wordt verdiend met hennephandel en tussen de 200 en 250 miljoen euro met synthetische handel zoals amfetamine en XTC. De handel is vooral bedoeld voor de buitenlandse markt.

Witwassen

Gerritsen: "Het geld verdiend met criminele activiteiten komt vervolgens 'aan de oppervlakte' middels constructie als vastgoedhandel, autohandel of kleine winkels waar veel met contant geld wordt betaald, bijvoorbeeld antiekhandels, kapsalons en ijssalons. Het geld zit dan in de bovenwereld en wordt besteed aan allerlei luxe goederen maar ook aan bedreigingen, aan het in stand houden van een 'crimineel leger' waarmee die organisatie zich beschermt."

Dweilen met de kraan open?

Gerritsen realiseert zich dat het het moeilijk is alle criminele organisaties in Twente op te rollen. "Vaak gaat het om hele grote organisaties die steeds geraffineerder te werk gaan. Ik ben ervan overtuigd dat we ondermijning kunnen stoppen. Door bewustwording, goede campagnes, de inzet van justitie, belastingdienst, gemeenten én toe te slaan als de gelegenheid zich voordoet."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.