Koning naar Deventer voor 100-jarig bestaan Gezondheidsdienst voor Dieren

Koning Willem-Alexander komt op donderdag 16 mei naar Deventer voor de viering van het 100-jarig bestaan van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Tijdens het bezoek is er aandacht voor het laboratorium en het internationaal doorgeven van kennis over diergezondheid, veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek.

De Gezondheidsdienst voor Dieren ontstond in 1919 toen Friese veehouders hun krachten bundelden om dierziekten in ons land georganiseerd te bestrijden. Tegenwoordig ligt het accent op het verbeteren van de diergezondheid.

De organisatie zet diergezondheidsprogramma’s op en voert in Nederland in opdracht van de overheid en de landbouwsectoren de diergezondheidsmonitoring voor rundvee, varkens, pluimvee en kleine herkauwers uit. Daarnaast beschikt de gezondheidsdienst over een onderzoeksafdeling met één van de grootste hightech veterinaire laboratoria ter wereld. Hier voeren onderzoekers jaarlijks bijna vijf miljoen laboratoriumbepalingen uit. Monsters van melk, bloed, mest, speeksel en water worden onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers en gestorven dieren worden onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Daarnaast heeft de gezondheidsdienst een opleidings- en trainingsinstituut dat internationale trainingen verzorgt over diergezondheid voor veehouders en dierenartsen en voor de farmaceutische- en de veevoederindustrie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
koning Koning Willem Alexander Deventer Nieuws
Deel dit artikel: