nieuws

Zo pakte FC Twente de titel in de Keuken Kampioen Divisie

FC Twente keert na het gelijkspel tegen Jong AZ na een jaar weer terug naar de eredivisie. Het voetbal was niet altijd even goed, maar er werd wel veel gewonnen en dus mocht Wout Brama vanmiddag de kampioensschaal omhoog houden. Lees hieronder de weg van FC Twente naar de titel.

Nieuwe selectie

De Enschedeërs begonnen het seizoen met een bijna volledig nieuwe selectie. Basisspelers als Fredrik Jensen, Thomas Lam, Hidde ter Avest en Stefan Thesker vertrokken, maar ook enkele belangrijke spelers bleven. Namen als Peet Bijen, Tom Boere en Joël Drommel bleven de club ook in de Keuken Kampioen Divisie trouw. Ook Oussama Assaidi en Haris Vuckic bleven in Enschede, maar begonnen met een blessure aan het seizoen.
Wout Brama keerde terug en werd aanvoerder

Meest opvallende nieuwkomer was Wout Brama. Hij keerde terug uit Australië om Twente weer naar de eredivisie te helpen en werd de nieuwe aanvoerder. Daarnaast kwamen tropische namen als Aitor Cantalapiedra, Cristian Gonzalez, Javier Espinosa, Nacho Monsalve, Rafael Ramos, Ulrich Bapoh en Matthew Smith naar Twente.

Wisselende start

De ploeg van trainer Marino Pusic, die aanbleef na de degradatie, begon de competitie met een goede zege op Sparta. In een volle Grolsch Veste werd het 2-1. In de tweede wedstrijd liet Twente echter al punten liggen. Bij Helmond Sport kwam het twee keer achter en zorgde Jari Oosterwijk in de laatste minuut voor de 2-2 eindstand. Roda JC werd daarna wel verslagen, maar weer een week later was er de eerste nederlaag. TOP Oss verraste met een 2-1 zege in Enschede.

TOP Oss bracht Twente de eerste nederlaag toe

De drie wedstrijden die volgden in september werden wel gewonnen. FC Dordrecht, Telstar en Jong PSV werden verslagen. Twente was in punten gedeeld koploper met Go Ahead Eagles, Almere City en Sparta Rotterdam.

Oktober begon met een gelijkspel bij FC Eindhoven en een thuisnederlaag tegen MVV Maastricht. Laagvlieger Jong FC Utrecht werd op een 6-1 nederlaag getrakteerd en ook de topper tegen Almere City werd gewonnen.
Boere bezorgde Twente de zege op Almere City

Twente zakt naar plek vijf

Na een zege op RKC Waalwijk ging Twente twee keer onderuit. Concurrenten FC Den Bosch en Go Ahead Eagles bleken te sterk en de Enschedeërs zakten naar de vijfde plek in de stand. De achterstand op koploper Eagles was inmiddels zes punten. Jong AZ werd wel verslagen, maar eind november volgde een beschamende 5-2 nederlaag in eigen huis tegen Jong Ajax.
Jong Ajax bezorgde Twente aan harde nederlaag

Zegereeks
Die blamage bleek even nodig, want daarna ging het ineens lopen bij Twente. Tot april werd er niet meer verloren. Het voetbal was niet altijd even oogstrelend, maar gewonnen werd er wel. Van de vijftien wedstrijden die volgden, speelden de roodhemden alleen gelijk tegen Roda JC. De andere veertien werden allemaal gewonnen.
Op 26 januari nam Twente de koppositie over van FC Den Bosch. Het bleef zelf dus winnen en zag de concurrentie, die naast Den Bosch bestond uit Go Ahead Eagles en Sparta, steeds maar punten verspelen. Op 8 februari won Twente bij Sparta en zette die ploeg daarmee op elf punten achterstand. Na de zege op Eindhoven van 22 februari werd ook Den Bosch op elf punten gezet en Go Ahead Eagles op twaalf. De Deventer ploeg werd op 24 maart in De Adelaarshorst met 2-1 verslagen en vijf dagen later was Den Bosch de klos.
De topper bij Sparta werd gewonnen en de concurrentie bleef maar punten morsen

Twee nederlagen op rij

De champagne voor de titel werd al koud gezet in Enschede, maar op 1 april maakte RKC een einde aan de ongeslagen reeks van Twente en won met 4-1. Vier dagen later ging het opnieuw mis. Dit keer was het FC Dordrecht dat Twente op een nederlaag trakteerde. Dit keer zelfs in De Grolsch Veste. De voorsprong op Sparta slonk naar zeven punten.
RKC bezorgde Twente de eerste nederlaag sinds november

Titel in beeld

Ruim een week later zag het er ineens een stuk rooskleuriger uit voor de Enschedeërs. Op vrijdag won het in eigen huis van Telstar en drie dagen later ging Sparta verrassend hard onderuit tegen TOP Oss. Daardoor zou Twente op vrijdag 19 april op bezoek bij Jong Ajax kampioen kunnen worden. Die wedstrijd ging echter niet door omdat de gemeente Ouder-Amstel bij Amsterdam de veiligheid niet kon waarborgen.
En dus kon Twente in eigen huis de titel pakken om maandag 22 april, Tweede Paasdag. Twente wist dat het minimaal hetzelfde resultaat moest halen tegen Jong AZ als Sparta Rotterdam bij Jong PSV. De Rotterdamse concurrent ging met verrassend met 2-0 onderuit en dus was het 0-0 gelijkspel tegen de talenten uit Alkmaar voor FC Twente voldoende en mocht aanvoerder Wout Brama de kampioensschaal omhoog houden. Daardoor keert Twente, net als in 19832/1984, na een jaar weer terug op het hoogste niveau.
Aanvoerder Wout Brama met de kampioensschaal
Beluister hier een audioverslag van het seizoen van FC Twente:
Audio jaaroverzicht FC Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.