Advies informateur Jansen: CDA, FvD, VVD, CU en PvdA in coalitie Overijssel

Een coalitie van CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en PvdA is volgens informateur Geert Jansen het meest kansrijk voor Overijssel. Jansen heeft vandaag zijn advies overhandigd aan fractievoorzitter Eddy van Hijum van het CDA, de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. 

"Dit is een coalitie die met 29 zetels op breed draagvlak in de Staten kan rekenen en voldoende draagvlak lijkt te hebben om de vier jaar uit te dienen", zegt Geert Jansen.

Bart Krol, voormalig CDA-gedeputeerde van provincie Utrecht, gaat als formateur de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie leiden. Volgens CDA-fractieleider Eddy van Hijum is hij een buitengewoon enthousiaste en bevlogen bestuurder. Hij kijkt uit naar de samenwerking.

Tekst gaat verder onder de video

CDA-lijsttrekker Van Hijum over de coalitieonderhandelingen


Klimaat en energietransitie

Vorige week begonnen CDA, FvD, VVD, ChristenUnie en PvdA al aan een verkenningsronde. In deze gesprekken is onder meer gesproken over het thema klimaat en de energietransitie. Volgens Jansen hebben de partijen voldoende vertrouwen om tot overeenstemming te komen over dit onderwerp.

Stabiliteit en vertrouwen

Daarnaast hebben de partijen gesproken over de stabiliteit van een coalitie bij een samenwerking tussen CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en PvdA. "Dat is een aspect dat de nodige tijd vergt, maar hierover hebben partijen tijdens deze verkenning voldoende met elkaar van gedachten kunnen wisselen", aldus Jansen.

Tekst gaat verder onder de video

Informateur Geert Jansen over zijn advies voor een coalitie

Forum voor Democratie wil graag meeregeren

Forum voor Democratie heeft dus de voorkeur boven GroenLinks, ook een belangrijke winnaar van de verkiezingen. Fractieleider van Forum Johan Almekinders heeft drie speerpunten ingebracht. "De energietransitie, en dan vooral hoe je hem aanpakt en met welke snelheid. Het tweede is de koopkracht, de provinciale belasting kan omlaag omdat de provincie nog veel geld heeft. Het derde is het draagvlak, hoe ga je om met de burger als je belangrijke besluiten neemt."

Tekst gaat verder onder de video

Fractievoorzitter Almekinders (FvD) over zijn wensen in de coalitieonderhandelingen

In vier provincies in Nederland is Forum voor Democratie nog in de race om deel uit te maken van een nieuw provinciebestuur. Naast in Overijssel praat Forum ook nog mee in Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland.

Almekinders lijkt van plan om in Overijssel de formatie in ieder geval te laten slagen, de gedeputeerde staat al klaar; het is Sytse de Jong die 12 jaar lang als wethouder voor de SGP in Staphorst actief is geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.