nieuws

De stoel van Seyss-Inquart als besmet klapstuk in WO2 Café Kampen

Erna Vrugteveen uit Zwolle is in het bezit van de stoel van de hoogste Duitse baas in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft de stoel meegenomen naar het laatste WO2 Café in de Stadskazerne in Kampen.
De stoel kwam in bezit van de familie Vrugteveen, omdat haar ouders het meubelstuk hadden weggenomen van landgoed Twickel in Delden, waar Reichskommissar Seyss-Inquart in de laatste fase van de oorlog veel verbleef. "Mijn ouders waren daar schoonmakers. Na de bevrijding hebben ze de stoel meegenomen", aldus Erna Vrugteveen, die in Zwolle woont.

Museumstuk

En zo kan het gebeuren dat een stoel van een ter dood veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger in het WO2 Café staat. Het geeft Ewout van der Horst van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een dubbel gevoel. "Aan de ene kant is het zeer bijzonder, echt een museumstuk. Aan de andere kant is het de stoel geweest van een man die verantwoordelijk was voor de deportatie van zo'n 100.000 Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen."
De stoel krijgt nu naar alle waarschijnlijkheid een plek in het Memory Museum in Nijverdal. Natuurlijk met instemming van Erna Vrugteveen, die de stoel in bezit heeft en beseft dat het een bijzonder meubelstuk is. "En daar werd binnen de familie natuurlijk altijd over gepraat. Maar het was toch ook een gewone stoel die veel gebruikt is. En ook nog eens roze bekleed is geweest om in een kinderkamer te staan."

Boven verwachting

Het verhaal van de stoel van Seyss-Inquart is met recht een indrukwekkende afsluiting van het WO2 Café, dat de voorbije 2,5 week door Overijssel reisde. Als opmaat naar de viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel, volgend jaar, werden in vijftien verschillende plaatsen in onze provincie verhalen opgehaald. "Boven verwachting", zegt Ewout van der Horst van het HCO daar over. "Het heeft echt heel veel indrukwekkende verhalen opgeleverd. Daar kunnen we volgend jaar nog heel veel bijzondere dingen mee doen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.