Vechtdal

Expeditie Oost: Tulpen, tanks en raddraaiers

Expeditie oost van Oudleusen naar Dalfsen
Een reuzenrad, een verzameling oorlogstuig, tulpenvelden en fanatieke wandelaars. De oogst van een dagje Expeditie Oost op een parcours tussen Oudleusen en Dalfsen.
Onze Expeditie begint in Oudleusen. "Houtessendorp uit de middeleeuwen", zo staat op een informatiebord te lezen. We toeren een rondje en constateren weinig leven in de brouwerij. Hoewel, aan de Hessenweg staat een heftruck te koop. Het vehikel blijkt van Edwin Dijk, een reparateur van ouderwetse rijtuigen. Hij is druk met het vervaardigen van een kolossaal houten wiel. “Voor een horecazaak in Hoorn”, zo zegt hij. Edwin leerde het vak van rijtuigenreparateur van zijn vader. “Een prachtig maar misschien wel uitstervend beroep”.
Edwin Dijk
Edwin Dijk © Bert Eeftink
Oorlog 
Nog voor de Oudleusen zijn uitgereden krijgen we een prachtige tip: de bonte verzameling van Albert Spijkerman. Albert woont in het buitengebied en blijkt een fervent verzamelaar van allerhande spullen die te maken hebben met de tweede wereldoorlog. Van hulzen, helmen en uniformen tot complete legervoertuigen en zelfs een tank. “De tweede wereldoorlog heeft me altijd al geïnteresseerd”, zegt Albert. Hij heeft zijn uitgebreide collectie ondergebracht in een imposante schuur. Albert verzamelt van alles: fietsen, strijkijzers, fototoestellen, koekblikken en lantaarns. "Iedereen is welkom”, zegt hij.
Albert Spijkerman
Albert Spijkerman © Bert Eeftink

Bollenvelden

Een tijd later staan we ineens midden in de bollenvelden. Duizenden tulpen in prachtige felle kleuren stralen in de zon: de Keukenhof in het klein. Bollenkweker David Snoek uit Balkbrug is druk doende met bewatering. “Het is ontzettend droog”, zegt hij een tikkeltje zorgelijk. Snoek houdt zich bezig met de teelt van tulpen, gladiolen en krokussen. Ook verbouwt hij rode bieten, uien, graan en mais. Of hij last heeft van vernielzuchtige toeristen? “Nee hoor, af en toe worden er wel foto’s van de tulpen gemaakt maar dat gaat heel gemoedelijk”.
Bollenkwekers
Bollenkwekers © Bert Eeftink

Wandelaars

Onze route eindigt in Dalfsen. Daar komen we een kwartet wandelaars uit Zwolle tegen. Ze hebben al zo’n 30 wandelkilometers achter de rug. “we trainen voor de Nijmeegse vierdaagse”. Dat evenement wordt half juli gehouden maar met de conditie van het Zwolse viertal zit het wel snor.
De Overijsselse keukenhof
De Overijsselse keukenhof © Bert Eeftink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.