Steun voor windmolenpark Staphorst kwijnt weg: wethouder moet terug naar tekentafel

Wethouder Alwin Mussche moet een nieuwe plek vinden voor de windmolens bij Staphorst. Dat lieten onder meer het CDA en de SGP gisteren weten tijdens een vergadering over de plannen. En daarmee sturen ze Mussche drie weken voor de besluitvorming terug naar de tekentafel. "Drie weken is érg kort om een ontwerpplan te maken", erkent CDA-fractievoorzitter Jacob Spiker.

De provincie besloot in 2017 Staphorst te dwingen windmolens te bouwen, omdat de gemeente niet opschoot met de plannen voor drie extra windmolens. Op dit moment staan er drie windmolens, die in 2003 zijn geplaatst. "Wij vinden dat genoeg", zegt Spiker. 

Toch besloot de gemeente mee te werken aan de plannen; Staphorst kan op die manier zelf bepalen waar de windturbines komen. Gisteravond werd tijdens een opiniërende vergadering gesproken over het ontwerp van de wethouder. Coalitiepartijen CDA en SGP zeiden dat ze het niet eens waren met het plan. 

En dat drie weken voordat er gestemd wordt over het plan, dat zonder steun van het CDA en de SGP geen meerderheid haalt. "Het was de eerste formele mogelijkheid om commentaar te kunnen leveren", zegt CDA-fractievoorzitter Jacob Spiker. "Toch mag ons bezwaar niet als een verrassing komen."

'Staphorst op slot'

Spiker vreest dat Staphorst 'op slot wordt gezet' als het plan van de wethouder doorgaat. "Dan kunnen we het bedrijventerrein niet uitbreiden én geen nieuwe woonwijk bouwen door de positie van één van de windmolens", zegt Spiker. "Er zijn ook andere opties."

De wethouder heeft drie weken om een alternatief plan op te stellen. "Dat kost zó veel papierwerk, ik denk niet dat dat lukt", zegt Alfred Stegeman van Gemeentebelangen Staphorst. Ook Spiker erkent dat de wethouder daarmee erg weinig tijd heeft. 

De nieuwe windturbines moeten er uiterlijk op 1 januari 2021 staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Windmolens staphorst Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: