nieuws

Failliete drukkerij Roto Smeets uit Deventer is een 'smeltend ijsje'

Drukkerij Roto Smeets, met vestigingen in Deventer, Weert en Doetinchem, moet zo snel mogelijk worden overgenomen. Volgens topman Joost de Haas lopen klanten door de onzekerheid anders weg, dus daarom vergelijkt hij het bedrijf met een 'smeltend ijsje'. 
Zelf had De Haas, CEO van moederbedrijf Circle Media Group, een reorganisatieplan klaarliggen waarbij 250 van de 800 medewerkers zouden moeten vertrekken. Maar hij durft dat niet aan vanwege de "onwerkbare en falende" Wet Werk en Zekerheid. Het risico zou zijn dat hij alsnog, na rechterlijke tussenkomst, vijftien miljoen euro zou moeten nabetalen aan de ontslagen werknemers.
Eerder gebeurde dat met kinderopvang Estro, dat ging failliet en maakte een doorstart. De rechter beoordeelde dat later als 'overgang van onderneming', zodat het bedrijf alsnog elf miljoen moest nabetalen aan 'transitiekosten' aan de ontslagen werknemers. Dat risico is hem te groot, dus zoekt de curator naar een overnamekandidaat die dus snel gevonden moet worden. 

"Zeer moeilijke marktomstandigheden"

Afnemende oplagecijfers en een sterk stijgende papierprijs zijn de "zeer moeilijke marktomstandigheden" waarmee Roto Smeets te maken heeft.
Daarnaast vindt De Haas dat de "asociale" wetgeving zijn bedrijf in het faillissement heeft gejaagd. Een 'normaal' sociaal plan, zoals dat voor 2015 - toen kwam de Wet Werk en Zekerheid - in gebruik was kostte een derde van de kosten. En dus had volgens De Haas dit faillissement met 'andere, flexibele wetgeving' voorkomen kunnen worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.