Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten over RIVM rapport: "Paasvuren niet in gevaar"

Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten zegt dat de paasvuurtraditie in Overijssel niet gaat verdwijnen. Vandaag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat het elk jaar onderzoek gaat doen naar de uitstoot van fijnstof van paasvuren. Hofland verzekert dat dit niet de doodsteek voor paasvuren zal zijn.

"In de randstad zijn er wijken waar auto's rijden en waar het leefklimaat dag in dag uit heel slecht is", zegt Hofland. "Met de paasvuren gaat het maar om één dag dat ze worden aangestoken."

Toch staat Hofland niet wantrouwend tegenover de RIVM-onderzoeken. "Meten is weten, het is ook goed dat het gebeurt. Maar ik verwacht niet dat de traditie hiermee verdwijnt. Ik maak me daar helemaal geen zorgen over."

Droogte
Een ander probleem waar paasvuurbouwers dit jaar mee te maken hebben is de droogte. Veel paasvuren, vooral in het westen van de provincie, zijn al afgelast.

Maar in Rijssen-Holten gaan de paasvuren, met als hoogtepunt de concurrentiestrijd tussen de bouwers in Dijkerhoek en Espelo, gewoon door: "We hebben in goed overleg met de organisaties en de brandweer gekeken naar wat veilig is. We hebben geconcludeerd dat de paasvuren nog gewoon door kunnen gaan, met een maximale hoeveelheid van 500 kuub."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: