Bijna de helft van Overijsselaars voelt zich soms onveilig in het verkeer

41,5 procent van de Overijsselaars zegt zich soms onveilig te voelen in het verkeer. Ruim 7 procent zegt zich vaak onveilig te voelen op de weg. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas en LocalFocus.

De helft van de ondervraagden zegt zich zelden of nooit onveilig te voelen wanneer zij op weg zijn. 12,6 procent heeft dat gevoel nooit, 38,5 procent zelden.

Mannen versus vrouwen

Wat opvalt is dat meer mannen het gevoel hebben veilig te zijn in het verkeer dan vrouwen. En dat terwijl jonge mannen per afgelegde afstand juist méér brokken maken dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

Mannen tot dertig jaar zijn meer geneigd tot 'risicogedrag', wat 'zowel biologisch als sociaal' verklaard zou kunnen worden. Dat stelt Willem Vlakveld, onderzoeker bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Ouderen minder op gemak
Als verkeersdeelnemers ouder worden, voelen zij zich steeds minder op hun gemak in het verkeer. "Ouderen zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen brokkenmakers. Maar als zij een ongeluk krijgen, hebben zij vaker letsel. De botten zijn broos en de klap komt harder aan", legt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen uit.

Meldpunt gevaarlijke verkeerssituaties

RTV Oost brengt gevaarlijke verkeerssituaties van Overijssel in kaart. En dat kan alleen met jouw hulp. Dus: weet jij onveilige verkeerspunten in Overijssel? Meld deze dan op onderstaande kaart.

Inmiddels zijn er 1.120 punten gemeld en is er 2.929 keer gestemd. Je hebt nog tot 22 april om punten aan te melden of je stem uit te brengen.

Lukt het niet om je punt aan te melden? Klik dan hier

Let op: om spam te voorkomen kun je niet meer dan één melding per minuut doen. Anders krijg je een foutmelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: