Gerard Kuipers uit Oldenzaal repareert rolstoelen voor kinderen in Suriname

Gerard Kuipers uit Oldenzaal heeft al minstens honderd rolstoelen voor kinderen in Suriname gerepareerd. "Ik voel me een beetje verplicht om dat te doen."

Hij was eind jaren zestig als militair in Suriname. "In 2010 was ik er weer. Toen zag ik hoe de kinderen in tehuizen moeten leven met voorzieningen die daar echt bar en boos zijn. Dat kon ik niet over me heen laten gaan", zegt hij.

In de zorg gewerkt

Kuipers heeft dertig jaar in de zorg gewerkt, eerst bij Huka en daarna bij Welzorg. "Ik weet dus wel hoe een rolstoel in elkaar steekt. Ik ben gepensioneerd, maar krijg van Welzorg wel oude rolstoelen, die ik op mijn oude werkplek kan repareren."

Eens in de zoveel tijd gaan de gerepareerde rolstoelen naar een stichting in Lelystad, die vijf tot zes keer per jaar containers met allerlei goederen naar Suriname vervoert. Op die manier kunnen de rolstoelen van Kuipers ook vervoerd worden.

'Op maat maken'

"In oktober ga ik zelf ook weer. Ik ben er dan drie tot vier weken. De stoelen zijn hier standaard aangepast met een vernieuwde rug, nieuwe zitting en ook aangepaste armleggers. Ter plaatse kan ik ze dan op maat maken."

Drie maanden geleden kreeg Kuipers een speciaal verzoek per mail. "Een meisje van zes ligt al sinds haar geboorte op bed. Ze kan niet zitten of staan. Komt dus nooit buiten. Ik heb voor haar een mobiele brancard gemaakt. Volgens mij is haar oma al weken aan het dansen in de kamer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: