nieuws

Freedom Ride: Overijssel fietst met wielerprofs mee in spoor van onze bevrijders

De wielerkaravaan van de Freedom Ride trekt dit jaar voor het eerst door Overijssel. Tijdens deze vierde editie van het evenement worden meerdere locaties bezocht die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. “Stilstaan bij de vrijheid”, aldus José Been, woordvoerster van het evenement en voormalig wielercommentator.
Wielertoeristen kunnen op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, meefietsen in een peloton dat een rijdend eerbetoon brengt aan onze bevrijders. Startplaats is Nijverdal.

De Freedom Ride is vier jaar geleden in het leven geroepen door de wielerploeg Team Jumbo-Visma. “In het kader van verantwoord ondernemen, zoals dat heet”, vertelt Been.

Oudste vereniging

Bij de organisatie werd vervolgens een beroep gedaan op oud-wielerprof en Overijsselse 'fietsambassadeur' Theo de Rooij en diens uitpuilende netwerk. Zo is De Rooij voorzitter van Immer Weiter, een klein clubje van wielerprominenten: “De oudste wielervereniging van ons land, ooit opgericht in 1871 in Deventer.”
Heel erg goed doel om voor te fietsen
Oud-wielerprof Theo de Rooij
Opvallend dat uitgerekend een club met een Duitse naam tijdens een dergelijke tocht meerijdt? “Die club is uiteraard opgericht decennia voordat er sprake was van een oorlog. Anderzijds, in dit deel van ons land hebben we wel wat met Duitsland. En stiekem vinden Duitsers en Nederlanders elkaar gewoon aardig”, aldus Van Rooij donderdag voor de microfoon van RTV Oost.
Elke fietsliefhebber kan zich inschrijven voor de Freedom Ride, waarbij ze zelf kunnen kiezen hoeveel kilometer ze die dag voor de wielen willen hebben. De afstanden variëren van 35 tot 130 kilometer.

Grote namen
In het peloton fietsen die dag meerdere profs mee, onder wie Pascal Eenkhoorn uit Genemuiden, Danny van Poppel en Maarten Wynants en voormalig coureurs als Hennie Kuiper, Rob Harmeling en schaatser Mark Tuitert. Maar ook minister Grapperhaus en politiebaas Akerboom zijn van de partij.

Speciale plek

Er wordt halt gehouden bij de Canadese begraafplaats op de Holterberg, waar onder anderen Defensieminister Ank Bijleveld uit Goor acte de présence geeft. "Stilstaan bij de vrijheid", aldus José Been.
Met name voor De Rooij is het Canadese ereveld een hele speciale plek. “Ik kom daar vrijwel dagelijks langs als ik mijn hond uitlaat. Alleen al als je daar staat en je beseft wat er allemaal is gebeurd, voel je de tranen al opwellen.”
Overigens wordt op 1 juni voor de tiende keer de Theo de Rooij-classic verreden. De opbrengst daarvan gaat volgens de geestelijk vader van dit evenement naar het comité Welcome Again Veterans. De Rooij: “In het kader van 75 jaar bevrijding gaat dit comité volgend jaar de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog naar ons land halen. En gezien hun leeftijd zal dat wel voor de allerlaatste keer zijn. Een heel erg goed doel dus om voor te fietsen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.