nieuws

Parochianen Langeveen in conflict met kerkbestuur over 'geoormerkt' geld

In de katholieke geloofsgemeenschap in Langeveen is onrust ontstaan door het op non actief stellen van penningmeester Gerard Oude Avenhuis. Sinds de fusie van de geloofsgemeenschap met acht andere katholieke kerken in de regio is Oude Avenhuis vragen blijven stellen over geoormerkte gelden van de parochie.
"In aanloop naar de fusie (tot Pancratiusparochie - redactie) zijn er aanbevelingen gedaan over het oormerken van gelden. De eigendommen van verschillende locaties, zouden bestemd zijn voor de geloofsgemeenschappen zelf. Dat is in een fusieplan uitgewerkt." Volgens Oude Avenhuis zijn die afspraken niet vastgelegd in het uiteindelijke fusiedocument. "Nee, het parochiebestuur van Langeveen heeft niet zitten slapen. Het was een kwestie van vertrouwen."

Onroerend goed

De kerkgemeenschap in Langeveen bezit onroerend goed waarvoor de kerk pacht en huur ontvangt.  Volgens Oude Avenhuis kan dit als inkomen voor de plaatselijke kerk gelden, maar het parochiebestuur denkt daar anders over. Met de fusie is alles onder de paraplu van de parochie gekomen.
De kritische houding wordt Oude Avenhuis niet in dank afgenomen. Het bestuur van de overkoepelende Pancratiusparochie ontnam hem zijn bevoegdheden. "Het is een keer klaar", zegt vice-voorzitter Brigitte Holtschlag van het kerkbestuur. "We hebben vaak genoeg uitgelegd hoe het zit."

Steun voor Oude Avenhuis

Vorige week ging er een brief rond waarin verontruste parochianen om steun vragen voor Oude Avenhuis. Bijna tachtig procent van de parochianen zegt achter hem te staan. 
Pastoor Casper Pikkemaat, voorzitter van het kerkbestuur, betreurt het dat het zover is gekomen. Gedoe om geld in de kerk is nooit leuk, beaamt hij: "Het leidt af van de zaak waar het werkelijk om gaat."

Welles-nietes spel

Het lijkt ondertussen een welles-nietes spel te worden rond het begrip 'geoormerkt geld'. Volgens Pikkemaat en Holtschlag is er alleen sprake van geoormerkt geld als daar bij de fusie een duidelijke bestemming aan gegeven is, "bijvoorbeeld voor de restauratie van het orgel", meent Pikkemaat. "Maar dat was in Langeveen niet aan de orde."
Holtschlag: "En de regels van het bisdom laten absoluut niet toe dat het gehele vermogen van de geloofsgemeenschap wordt geoormerkt."

Vitaliteit ontkracht

Oud-notaris Wim Gaalman uit Oldenzaal zegt dat het kerkbestuur juridisch sterk staat. Maar hij plaatst een kanttekening. Een van de voorwaarden van het bisdom voor het voorbestaan van een geloofsgemeenschap is ook financiële vitaliteit. Gaalman: "De vitaliteit wordt ontkracht door het geld van links naar rechts te brengen. Dan loop je de kans dat er over vijf jaar wordt gezegd, jullie zijn niet meer vitaal. Ja logisch, als je het geld van de ene broekzak naar de andere brengt." Het bisdom doet er volgens hem beter aan, het begrip financiële vitaliteit los te laten.
Het kerkbestuur is van mening dat alleen de jaarlijkse opbrengst van Kerkbalans de plaatselijke geloofsgemeenschap toekomt. Oude Avenhuis: "Daar kan geen kerk van bestaan."

Verkwanselen voor het grote geheel

In het verleden kwam er ook geld binnen via legaten en schenkingen. De kerk werd door parochianen gesteund met dubbeltjes en kwartjes. Ria Broenink: "... en om dat nu te verkwanselen voor het grote geheel, dat zou ik heel stuitend vinden voor de mensen die hier 115 jaar geleden de kerk hebben opgericht."
Volgende week is er overleg tussen het parochiebestuur en de verontruste parochianen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.