nieuws

Tot 16 jaar cel voor Almelose moordaanslagen

De woning aan de Palestrinastraat brandde volledig uit
De woning aan de Palestrinastraat brandde volledig uit © RTV Oost
Drie Veluwse jongemannen zijn veroordeeld tot 8 en 16 jaar voor twee moordaanslagen in Almelo in 2017. Ze staken in wisselende samenstelling twee huizen in brand waar op dat moment mensen lagen te slapen. De aanslagen zouden in opdracht van een drugsbendeleider zijn gepleegd als wraakactie. Twee van de jongemannen krijgen 8 jaar cel opgelegd, de derde 16 jaar.
De drie mannen worden gezien als zogenoemde 'hitmen' van een drugsbende. "Ze hebben levensgevaarlijke situaties veroorzaakt.", zegt de rechtbank. "Dat er geen doden zijn gevallen, mag een wonder heten. Ze hebben kil en gewetenloos gehandeld."

Eerste moordpoging

De eerste brandstichting was in juni 2017. Aan de Bongerd in Almelo werd een huis in lichterlaaie gezet door een brandende handdoek en aanmaakblokjes naar binnen te gooien. Ook werd er een vloeistof in het huis gespoten. De 60- jarige vrouw die boven lag te slapen is ontkomen aan de dood, omdat de branddeuren allemaal dicht zaten. Ook waren hulpdiensten extreem snel op de plek des onheils.
De vrouw zegt zich nog steeds onveilig te voelen. Achteraf blijkt dat de daders het verkeerde huis in de fik hebben gestoken. 

Opdrachtgever

Volgens justitie was de tweede brandstichting wel op het bedoelde adres, maar niet minder gevaarlijk. Ook daar lag een vrouw boven te slapen. Ze heeft twee zoons die naar verluidt allebei in het criminele milieu zitten. De ene zoon was via de moeder al eens bedreigd met de dood. De andere zoon heeft kopstuk Simo D. van een Twentse drugsbende, ook vaak aangeduid als Goliath-bende, verlinkt bij de Duitse politie. 

Tweede moordpoging

Die tweede brandstichting was aan de Palestrinastraat, november 2017. Eveneens middenin de nacht werd op een vergelijkbare wijze het huis in vuur en vlam gezet. Kort na de brand werden twee mannen aangehouden, die voldeden aan het signalement dat door verschillende getuigen was gegeven. Het gaat om twee jonge mannen van nu 19 en 24 jaar oud. 

Wolfje

Diezelfde 24- jarige was ook betrokken bij de andere brandstichting aan de Bongerd, samen met een leeftijdsgenoot. Hij wordt in het milieu 'Wolfje' genoemd en krijgt volgens het OM zijn opdrachten van drugsbende-kopstuk Simo D. Die zit in een Duitse cel, maar weet telkens te communiceren via telefoons.
Hij heeft daar verschillende nummers in gebruik. Het ene bendelid noemt hem Simo, de ander GF (Godfather) en weer een ander Mr. Sosa. Vast staat dat Wolfje en Simo enkele minuten voor de tweede brandstichting nog contact met elkaar hebben gehad. 

Meer moordpogingen

Diezelfde Simo D. zou Wolfje ook opdracht hebben gegeven voor vijf andere moordpogingen. Zo wordt de 24- jarige naast de brandstichtingen ook nog verdacht van een liquidatiepoging in Gronau en beschietingen op vier panden in Almelo en Enschede in 2017.
De broer van Wolfje is bij justitie in beeld voor het in brand steken van een kapper in Enschede en een liquidatiepoging in dezelfde stad. Voor deze laatste feiten moeten de broers zich binnenkort verantwoorden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.