Persberichten

WO2 café een groot succes!

WO2 café Haaksbergen
WO2 café Haaksbergen © Wouter de Wilde
Tijdens een tour van maandag 1 april t/m woensdag 17 april konden mensen die een oorlogsverhaal te vertellen hadden, terecht in 15 bibliotheken door heel Overijssel. In het WO2 café van RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel kwamen vele mensen met hun verhalen en voorwerpen en werden de meest indringende verhalen gedeeld. Sommige verhalen waren zelfs nog nooit eerder verteld!

Sjaal met kogelgaten, een stro-poppetje en een wiel van een Spitfire

Zo was er het verhaal van Derk te Rietstap uit het buitengebied van Hardenberg; vernoemd naar zijn vader, de verzetsman die door de Duitsers werd gefusilleerd. Derk nam in het WO2 café in Hardenberg de sjaal mee die zijn vader om had toen hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten. "Je ziet aan de twee gaten die erin zitten dat hij een nekschot heeft gehad.” In Enschede kwam mevrouw Margot Bruinewoud aan met een stro-poppetje dat ze als kind kreeg van een schotse geallieerde in het voorjaar van 1945. En in Almelo dook 1 van de wielen van een Spitfire op. Het vliegtuig viel op de grond van Alphons Weiden die met zijn vader en broers met paard en slee op pad gingen om het vliegtuig te bergen. Erna Vrugteveen uit Zwolle tenslotte was in het bezit van de stoel van de hoogste Duitse baas in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft de stoel meegenomen naar het laatste WO2 Café in de Stadskazerne in Kampen. Met recht een indrukwekkende afsluiting van het WO2-Café, dat de voorbije 2,5 week door Overijssel reisde. 

Groot succes
Paul Harmens van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) spreekt van een groot succes. “Het is op een andere manier geschiedenis beleven. Zulke bijzondere verhalen van mensen; het overtrof echt onze verwachtingen. We wisten natuurlijk niet wat te verwachten; het is immers wel 75 jaar ná de bevrijding. Maar het is ongekend wat er elke dag weer verteld werd. Sommige verhalen waren zo intens, daar kreeg iedereen kippenvel van.”

Registratie RTV Oost
Deze vele bijzondere verhalen vormen de basis voor een tour die RTV Oost en het HCO volgend jaar gaan maken door de provincie. Van 1 tot en met 17 april volgen we in 2020 de bevrijdingsroute langs plaatsen die op die dag exact 75 jaar geleden zijn bevrijd. RTV Oost heeft een registratie gemaakt van de WO2 Café-tour. Zaterdag 20 april is de derde uitzending te zien met bijzondere verhalen op TV Oost om 17.35 uur. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald. Een samenvatting van de hele WO2 Tour is online te bekijken op https://www.overijsselviertvrijheid.nl
Het WO2 Café is de start van het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel, een initiatief van Platform WO2 Overijssel bestaande uit Memory Museum, Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Historisch Centrum Overijssel, Bevrijdingsfestival Overijssel, in samenwerking met RTV Oost. Het WO2 Café is een samenwerking van Historisch Centrum Overijssel, Rijnbrink, de Overijsselse bibliotheken en RTV Oost en wordt gefinancierd door Provincie Overijssel. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.