nieuws

Zorgen om veelgebruikt bestrijdingsmiddel jeukrups: ‘Fataal voor alle rupsen’

Xentari, een veelgebruikt bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups, is zó agressief dat het alle rupssoorten uitroeit. Dat zegt De Vlinderstichting. Het middel wordt aanbevolen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waardoor veel gemeenten het gebruiken. Tot afkeer van ecologen en boomconsulenten: "Alsof je met een kanon op een mug schiet."
Door Ties van der Heide en Nout Peper
'Xentari is zeer veilig voor nuttige insecten en veilig voor bijen en hommels'; zo wordt het middel aangeprezen op de site van een aanbieder. De beschrijving staat haaks op de ervaring van Maico Oude Lenferink. Hij adviseert de gemeente Hengelo over de bestrijding van de jeukrups.
Het middel doodt alle kleine leefvormen die binnen zeven dagen op de boom gaan knagen
Maico Oude Lenferink, adviseert gemeente Hengelo over bestrijding processierups
"Alle insecten die met Xentari in aanraking komen, gaan dood", zegt Oude Lenferink. "Het middel doodt alle kleine leefvormen die binnen zeven dagen op de besproeide boom gaan knagen. Van rupsen tot lieveheersbeestjes."
Joost Rikhof, bomenconsulent bij de gemeente Oldenzaal, sluit zich daar bij aan; "Dit middel doodt alles wat er in de eikenboom leeft, alsof je met een kanon op een mug schiet."

Besproeien

En dat is niet alleen slecht nieuws voor insecten in bomen, want in de praktijk worden niet alleen bomen besproeid met Xentari. "Bij het sproeien komt het middel in de directe omgeving terecht, ook in de berm en struiken onder de boom", legt Jurriën Van Deijk uit. Hij is ecoloog bij De Vlinderstichting 
Zo ziet de bestrijding er uit: 
Zorgen om veelgebruikt bestrijdingsmiddel jeukrups
Volgens Bayer, een producent van Xentari, klopt er helemaal niets van de claim dat Xentari naast rupsen ook andere insecten uitroeit. "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Xentari uitsluitend rupsen bestrijdt en veilig is voor alle insectensoorten, inclusief lieveheersbeestjes", laat een woordvoerder weten. 
Volgens ecoloog Van Deijk is er vooralsnog geen goed alternatief voor het middel. "De eikenprocessierups verdwijnt waarschijnlijk nooit écht uit Nederland. We moeten met deze rups leren leven. De schade die we met Xentari aanrichten, is gewoon zó groot."  
Begin dit jaar sloegen wetenschappers alarm over de afname van het aantal insecten. Volgens de wetenschappers neemt het aantal insecten wereldwijd met zo'n veertig procent af in de komende decennia. Vooral bijen, vlinders en kevers hebben het zwaar. Voor het onderzoek werden 73 studies uit verschillende landen bekeken.
De jeukrups wordt vooral bestreden in de maanden waarin de dieren jong zijn; nu dus. Benieuwd of Xentari in jouw gemeente wordt gebruikt? Wij hebben een rondgang gemaakt langs alle Overijsselse gemeenten. Bekijk de resultaten hier.   
Xentari is zeer veilig voor nuttige insecten
Een fabrikant van Xentari
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.