Verdachten viervoudige moord gijzelden urenlang vier personen

De verdachten van de viervoudige moord in Enschede blijken de week ervoor niet alleen een Hengelose autohandelaar, maar ook drie anderen twee uur lang te hebben gegijzeld. Dat gebeurde op klaarlichte dag. Dit melden bronnen rond het onderzoek tegenover RTV Oost. Er speelde zich een regelrecht horrorscenario af, waarbij de vier slachtoffers doodsangsten hebben uitgestaan.

door Jan Colijn en Tom Meerbeek


De autohandelaar was woensdag 7 november, aan het begin van de middag, nietsvermoedend in zijn eentje aan het werk in zijn garage aan de Werfstraat in het Hengelose havengebied toen ineens twee mannen het bedrijfspand binnendrongen. Ze bedreigden het slachtoffer met een vuurwapen en eisten geld. Volgens justitie ging het om de vader (58) en zijn oudste zoon (32), die samen met hun zoon (30) annex broer worden verdacht van de wrede viervoudige liquidatie in Enschede.

Ik ga nu een sigaret roken, daarna schiet ik één van jullie neer
Gijzelnemer


Bekend is dat de vader en zijn oudste zoon na het oprollen van hun hennepplantage in hun vorige woonplaats Nijverdal grote geldproblemen hadden. Bovendien kampte de oudste zoon met forse gokschulden.


Het tweetal eiste die middag volgens justitie geld van de Hengelose autohandelaar. Gaandeweg kwamen er enkele kennissen van het slachtoffer het bedrijfspand binnen, zodat de twee gijzelnemers op een gegeven moment vier personen onder schot hielden. Om te voorkomen dat er nog meer mensen binnen zouden komen, deden de gijzelnemers de deuren op slot.

'Doe dan maar een auto'

Toen de autohandelaar meldde dat hij geen geld had, riep de vader: ‘Doe dan maar een auto’.

Het slachtoffer verklaarde echter dat hij louter leaseauto’s had, waarmee zijn belagers niets konden beginnen. Om hun woorden vervolgens kracht bij te zetten, werd er twee keer met een pistool geschoten. Ook intimideerde de vader zijn slachtoffers. "Ik ga nu een sigaret roken en daarna schiet ik één van jullie neer", schreeuwde hij.

'9 millimeter om het af te maken'

Tijdens een eerste zitting in het strafproces rond de viervoudige moord kwam al aan de orde dat de belagers, die twee vuurwapens hadden, zouden hebben geroepen: “Dit wapen is om je pijn te doen, het is een 6 millimeter. En dit is een 9 millimeter op het af te maken.”

Vinger afsnijden

Ook hebben de afpersers nog gedreigd de autohandelaar een vinger af te snijden, zo bleek tijdens de rechtszaak. Daarbij werd met een schaar snijdende bewegingen over het ledemaat gemaakt, dat gebeurde tot bloedens toe. Uiteindelijk namen de gijzelnemers genoegen met 450 euro.

Beveiligingscamera's
Zoals RTV Oost eerder berichtte, waren er drie beveiligingscamera’s aan de buitenzijde van het bedrijfspand van de afgeperste autohandelaar geïnstalleerd. De apparatuur was echter niet aangesloten. Later bleek echter dat er beelden bestonden, afkomstig van de beveiligingscamera’s van een naburig bedrijf. Daarop was de donkergrijze Opel Meriva van de afpersers te zien, inclusief het kenteken.

Omdat bij de afpersing twee keer werd geschoten en deze munitie matchte met die van de kogels die werden aangetroffen in de stoffelijke overschotten van de vier slachtoffers in Enschede kon het rechercheteam Litouwen de vader en zijn twee zonen een week later al aanhouden. Ze zitten nu in voorarrest in afwachting op hun berechting in een van de meest spraakmakende moorden in de vaderlandse misdaadhistorie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: