RIVM verwacht smog als gevolg van paasvuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht vanaf zaterdag in heel Nederland smog als gevolg van de paasvuren. Naar verwachting is de luchtkwaliteit 'onvoldoende' tot 'slecht'.

De verwachte smog wordt veroorzaakt door de paasvuren, in combinatie met het rustige voorjaarsweer met oostelijke luchtstroming. De mogelijke overlast gaat hem zitten in rook, stof en geur. Het gebied dat hinder ondervindt, is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en het besluit van gemeenten om het paasvuur door te laten gaan.


Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Onderzoek

Het RIVM gaat bovendien voortaan jaarlijks onderzoek doen naar de uitstoot van fijnstof door paasvuren. Nadat vorig jaar voor het eerst was becijferd dat de piek waarmee dit gepaard gaat, vergelijkbaar is met die van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, komen de paasbulten vanaf dit jaar onder een vergrootglas te liggen.

Dit weekend zouden zo'n 119 paasvuren in vlammen opgaan, maar door bijna de helft van de vreugdevuren is inmiddels al een streep gezet. Deze mogen niet worden aangestoken in verband met de aanhoudende droogte. Houd onze kaart in de gaten om te zien welke vuren vooralsnog wel doorgaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
smog Rivm Paasvuur Nieuws
Deel dit artikel: