nieuws

Expeditie Oost: Amsterdamse vluchtelingen en een glazen huifkar

Een dagje Expeditie Oost langs de IJssel
Amsterdamse vluchtelingen, een glazen huifkar en mannen die vrijwillig de hele dag “heen en weer” gaan. Een enerverend dagje Expeditie Oost leverde weer mooie ontmoetingen en verhalen op. Vandaag reed de Expeditiewagen Van Wijhe, via de Gelderse kant van de IJssel, naar Olst.
“Te Koop”, staat er op een merkwaardige huifkar, net buiten Wijhe. Het ding schittert in de zon en lijkt van glas gemaakt. We bellen terstond met de eigenaar en krijgen Gerda Strijdveen aan de lijn. “Ik kom er aan”, zegt ze.
Even later geven zij en haar man Gerard uitleg. “We hebben deze huifkar vorig jaar in Limburg gekocht. We wilden er graag tochten mee organiseren door de omgeving maar het was veel te duur om dat allemaal te verzekeren. Daarom willen we er nu weer van af”. Gerard demonstreert dat alle raampjes van de huifkar open kunnen en dat je er gerieflijk in zit. Tot nu toe heeft zich nog geen koper gemeld maar het echtpaar Strijdveen heeft goede hoop dat zich – mede door onze beelden – binnenkort iemand meldt.
Familie Strijdveen in de glazen huifkar
Familie Strijdveen in de glazen huifkar © Bert Eeftink

Veerspotters

In Wijhe steken we met het veerpontje de IJssel over. Kosten: 2.40 euro. Aan de Gelderse zijde van de rivier komen we in gesprek met twee Amsterdamse broers die op een bankje van het uitzicht zitten te genieten. “Wij zijn veerspotters”, zegt Jacques Feijen. “Een paar keer paar jaar ontvluchten we de drukke stad en trekken dan naar deze streek om hier tot rust te komen”. Tussen de gebroeders staat een mandje met een kan koffie en een twee dozen sigaren. “Niets mooier dan naar een veerpont kijken”, zegt Maurice Feijen. “Wij gaan straks ook nog naar het pontje bij Olst”.
De gebroeders Feijen
De gebroeders Feijen © Bert Eeftink

Koek en ei

In het idyllische plaatsje Veessen lopen we binnen bij boodschappenwinkel “Koek en Ei”, een naam die past bij het aanstaande Paasweekend. Binnen zijn inderdaad verse eieren verkrijgbaar. En brood, beleg en drinken. “We bestaan nu zo’n 2 jaar”, zegt mede-eigenaresse Rosalien van Drie. “We zijn niet alleen een winkel maar ook een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding krijgen”.
Rosalien van Koek en Ei
Rosalien van Koek en Ei © Bert Eeftink

Garnalenkotter

Vanaf Veerssen pakken we het Kozakkenveer dat ons weer terugbrengt op Overijsselse bodem.
Het Kozakkenveer is een voormalige Belgische garnalenkotter, die tegenwoordig als veerpont wordt gebruikt Twaalf mensen al dan niet met fietsen kunnen er aan boord. De bemanning bestaat uit vrijwilligers.
Vrijwilligers van het Kozakkenveer
Vrijwilligers van het Kozakkenveer © Bert Eeftink

Bökkers

In Olst eindigt onze Expeditie bij de Bökkers Mölle. Molenaar Bastiaan vertelt ons vol trots dat ze binnenkort weer zelf gaan malen met de molen. “Dat is de afgelopen 25 jaar niet meer gebeurd”. Of we binnenkort nog een keer willen langskomen als alles in werking is. Vanzelfsprekend!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.