Regio Hengelo

Hengelo is met 150 euro per inwoner de Europese subsidiekoning van Nederland

Geen enkele Nederlandse gemeente krijgt per inwoner meer subsidie vanuit de Europese Unie dan Hengelo. Sinds 2014 krijgt de gemeente 150 euro per inwoner. De Hengelose wethouder Claudio Bruggink legt uit hoe het zit.

Hoe doet u dat?

"Ik doe dat niet alleen. Ook Hengelo doet het niet alleen. We doen het met heel de regio Twente. Je moet vanuit Europa denken: welk belang heeft Europa bij de Twentse economie? Als je dat op je netvlies hebt en weet hoe de wegen in het ingewikkelde Brussel lopen, maak je kans op de subsidie."

Heeft u dan ambtenaren in dienst om subsidies binnen te halen?

"We hebben een aantal ambtenaren vrijgemaakt om continu te kijken hoe we subsidies uit Brussel, Den Haag én Zwolle kunnen krijgen voor onze doelen. Dat betekent dat je van de hoed en de rand moet weten. Daar hebben wij onze mensen voor om dat in kaart te brengen en uit te voeren."

Die gaan namens de gemeenten met de pet rond?

"Het is zeker niet met de pet rondgaan. Het begint met een goed verhaal. In dit geval de economie van Twente. Als je economisch succesvol wil zijn, moet je goede ontsluiting hebben. Via weg, spoor en water. Brussel ziet dat het water en spoor van belang is voor Twente."

Maar hoe kan het dat Hengelo dan het meeste geld krijgt?

"Hengelo heeft vorig jaar 11 miljoen euro subsidie voor de aanpak van het Twentekanaal en binnenhavens gekregen. Andere gemeenten weer voor andere kleinere onderdelen. Onderling hebben we de Twentse plannen verdeeld. Brussel doet het natuurlijk alleen als het project van belang voor de regio is."

U bent vast heel blij met het Europese geld, toch?

"Het is mooi meegenomen, we zijn er inderdaad enorm blij mee. Het gaat niet om het geld, maar om het Twentekanaal dat we nu kunnen verbreden en verdiepen. Zo kunnen er grotere schepen door het kanaal. Dat is alleen maar goed voor de economie van Twente."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.