Stiefvader 22 jaar de cel in voor gewelddadige dood Xaja, moeder vrijgesproken

Maick S. is door de rechtbank veroordeeld tot 22 jaar cel voor de gewelddadige dood van peuter Xaja, in oktober 2017 in Hengelo. Volgens de rechtbank was de 33-jarige stiefvader Maick degene die het kleine meisje in 2017 zo zwaar mishandelde dat het kindje overleed. De rechtbank spreekt van moord op het 1-jarige meisje. Sarinda van E., de 23-jarige moeder van het meisje, is vrijgesproken van alle aantijgingen.

Tegen Maick S., die niet in de rechtbank aanwezig was, was veertien jaar geëist. Tegen moeder Sarinda was 18 maanden geëist. Dat zij is vrijgesproken, sluit volgens de rechtbank niet uit dat Van E. in andere mate verantwoordelijk is voor wat is gebeurd of de veiligheid van Xaja.

'S. schuldig aan fatale letsel'

Maick S is volgens de rechtbank schuldig aan het fatale letsel: slaan, stompen, drukken, duwen, smoren en wurgen van Xaja. Hij heeft tijd en gelegenheid gehad voor de mishandeling. Volgens de rechter moet het toebrengen van het letsel in twee fases zijn gebeurd. De drugs die in het lichaam van de peuter werden gevonden, moeten voor of na het lichamelijke letsel zijn toegediend. Verschillende handelingen dus. 

Volgens de rechtbank is er 'extreem fysiek geweld' gebruikt in combinatie met drugs. Een deskundige gaf eerder al aan dit nog nooit zo te hebben gezien bij een slachtoffer.

Hogere straf

Na het toebrengen van het letsel heeft S. zich niet meer om Xaja bekommerd. Maick zou alleen nog maar oog hebben gehad voor zijn eigen belang. Daarnaast heeft hij nooit openheid van zaken gegeven, is altijd blijven ontkennen en heeft nooit spijt betuigd. De rechtbank rekent hem aan dat hij totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Dat - en het feit dat hij al een strafblad heeft - is voor de rechtbank reden om S. een hogere straf op te leggen dan de geëiste veertien jaar.

Fatale kindermishandeling

Xaja overleed 12 oktober 2017 in Hengelo. Toen de hulpdiensten arriveerden na een melding, was het meisje meer dood dan levend en zat ze onder de blauwe plekken. Daarnaast was ze heel koud en grauw.

Het tijdstip van de mishandeling was niet goed vast te stellen. Deskundigen concludeerden dat het meisje eerder uren dan een aantal minuten voor de 112-melding van Maick mishandeld was.

Hoger beroep

Advocaat Kalk van Maick S. vindt het onbegrijpelijk dat de rechtbank uitgaat van moord, waar het Openbaar Ministerie doodslag bewezen achtte. Hij zegt dat zijn cliënt altijd heeft ontkend en dat nu ook doet, daarom gaat hij in hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Xaja rechtbank Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: