PvdA Overijssel stapt uit formatie na forse kritiek van achterban op FvD

De PvdA is uit de formatie van de Overijsselse coalitie gestapt. Dat doet de fractie na forse kritiek vanuit de (landelijke) achterban. Reden is de voorgestelde samenwerking met Forum voor Democratie. Volgens critici zijn de verschillen tussen PvdA en Fvd te groot om samen te kunnen regeren.

Informateur Geert Jansen stelde voor om te formeren met CDA, VVD, CU, PvdA en FvD. Maar de kritiek uit heel het land heeft de Overijsselse fractieleider Annemieke Wissink aan het denken gezet.

Tekst gaat verder onder de Tweets

Te groot struikelblok

"Het zijn zorgen die we begrijpen en zelf ook voelen en delen", reageert Wissink. "In de vele gesprekken die we voerden met onze partijgenoten en met inwoners van ons prachtige Overijssel voelen we dat de zorgen over een mogelijk samenwerking met FvD erg groot zijn. Te groot."

FvD-leider Thierry Baudet zei eerder te vrezen dat door de komst van de vele buitenlanders 'de échte Nederlander' verdwijnt. Ook vrouwen als minderwaardig beschouwen, het ontkennen van het klimaatprobleem en het bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten zijn punten die uiteindelijk een te groot struikelblok vormden voor de PvdA.

'Niet blind'

"Wij zijn niet blind voor de emotie die deze uitspraken en standpunten bij onze achterban en de inwoners van Overijssel oproept. Ondanks de zeer respectvolle en open gesprekken met de lokale vertegenwoordigers van FvD in de Provinciale Staten tijdens de informatie, komen wij tot de conclusie dat samenwerken in een coalitie met de partij FvD voor ons niet mogelijk is", besluit Wissink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ps2019 fvd Nieuws
Deel dit artikel: