Informateur Jansen over uitstappen PvdA: 'Teleurstellende wending'

"Heel erg jammer", reageert informateur Geert Jansen op het nieuws dat PvdA uit de formatie stapt. De Overijsselse fractie wil bij nader inzien toch niet samen regeren met Forum voor Democratie.

Door forse kritiek vanuit de PvdA-achterban besloot fractieleider Annemieke Wissink toch een streep door de samenwerking te zetten. Een zet die de informateur niet zag aankomen. "Er was geen twijfel bij PvdA Overijssel. De gesprekken verliepen in zeer goede harmonie", beschrijft hij.

Landelijke standpunten van FvD leidden tot veel discussie binnen de PvdA, maar de regionale én landelijke standpunten van alle partijen waren volgens Jansen al besproken. "We hebben het over de verschillende standpunten gehad, ook dat landelijk en regionaal met elkaar in strijd kon zijn. De conclusie was dat het regionale belang voorop stond."

'Kansrijke variant'

Gisteren presenteerde de informateur het coalitie-advies, volgens Jansen een 'heel kansrijke' variant. Maar een dag later blijkt de combinatie CDA, FvD, VVD, CU en PvdA toch niet geslaagd. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Omdat ik echt geloofde in deze coalitie heb ik ook geen andere variant de revue laten passeren."

Jansen vervolgt: "We hadden met alle partijen een niet vrijblijvend commitment. We wilden allemaal aan de slag."

Rol uitgespeeld

Wat er nu gaat gebeuren, blijft nog even onduidelijk. "Of ik nogmaals aan het werk mag? Geen idee. Formeel was mijn rol na gisteren uitgespeeld. Uiteraard blijf ik dit persoonlijk volgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: